New Yorkban csökkent az olaj ára

Vágólapra másolva!
Londonban minimálisan emelkedett, New Yorkban csökkent a kőolaj ára szerdán.
Vágólapra másolva!

Árgyengítő tényező volt, hogy a múlt héten a vártnál jóval nagyobb mértékben nőtt az amerikai olajtartalék. Árcsökkentő volt az is, hogy az elmúlt négy hétben kisebb volt az olajtermék-kereslet az Egyesült Államokban a tavalyi év azonos időszakához képest.

Áremelő volt ugyanakkor, hogy csütörtökön közölt adat szerint januárban kissé lassult az amerikai magánszektorban az elbocsátások száma, erősödtek a részvényárak a világ tőzsdéin, illetve az OPEC jelezte, hogy további termeléscsökkentéseket hajthat végre.

Nem végleges adatok szerint az északi-tengeri Brent könnyűolaj 1 centtel 44,18 dollárra erősödött Londonban márciusra. A nyugati féltekén irányadó WTI olajfajta hordónkénti ára 51 centtel 40,27 dollárra gyengült a New York-i árupiacon (NYMEX) márciusra.

Az amerikai energiaügyi minisztérium (EIA) közleménye szerint a január 30-val záródott héten az amerikai olajtartalék 7,2 millió hordóval nőtt. Az elemzői várakozások átlagában 2,8 millió hordó emelkedés szerepelt.

A benzintartalék 0,3 millió hordóval bővült. A szakértők 0,6 millió hordó növekedést vártak. Az egyéb olajtermékek készlete 1,4 millió hordóval esett. Az elemzők némileg szerényebb, 1,3 millió hordó csökkenést becsültek.

Az alapvetően kedvező tartalékadatok ellenére azért nőtt a kőolaj ára, mert csütörtökön közölt adat szerint januárban kissé lassult az amerikai magánszektorban az elbocsátások száma, erősödtek a részvényárak a világ tőzsdéin, illetve az OPEC jelezte, hogy további termeléscsökkentéseket hajthat végre.