Fizetési sapkát húznak a cégvezérekre

Vágólapra másolva!
Barack Obama amerikai elnök fizetési sapkát rendelt el azon cégek vezetői számára, akik a legtöbb segítséget kapták az amerikai kormánytól a válság során. E cégek vezérei számára az éves fizetési limit 500 000 dollár - írja a Bloomberg.
Vágólapra másolva!

Olvassa el itt a válság híreit!

Az intézkedés egészen addig érvényben marad, amíg az adófizetők minden pénzüket vissza nem kapták, mondta egy neve elhallgatását kérő szóvivő. A bevezetendő szabályok ezen kívül nagyobb átláthatóságot ígérnek a társaságok magánrepülőinek használatát és a céges bulikat illetően is.

A közvélemény elégedetlensége folyamatosan nő az októberben elfogadott 700 milliárd dolláros mentőcsomag óta, ráadásul 2008-ban a Wall Streeten jegyzett cégek 28,4 milliárd dollárt fizettek ki prémiumként vezetőiknek és alkalmazottaiknak.

"Még mindig hatalmas prémiumok kerülnek kiosztásra, annak ellenére, hogy ezeket már jórészt az adófizetők pénzéből osztják" - mondta az amerikai elnök.

Obama és Timothy Greitner új pénzügyminiszter a terv részleteit 19 órakor tárja nyilvánosság elé. A fókuszba azok a vállalatok kerülnek, amelyek az eddigi mentőcsomagboól extrém magas összegekhez jutottak, elsősorban olyan társaságok, mint a Citigroup, vagy az AIG.