Rövid távra 310 forintos eurót jósolnak

Vágólapra másolva!
Az EU egészének érdeke a pénzügyi stabilitás támogatásának erősítése különösen Közép- és Kelet-Európában, és ennek egyik eszköze a térségbeli országok mielőbbi felvétele az euróövezet előtt kötelező ERM-II árfolyamrendszerbe - áll az egyik vezető londoni gazdaságelemző cég szerdán kiadott elemzésében, amely szerint a forintgyengülés miatt átmeneti szünet várható a magyar jegybank kamatcsökkentési ciklusában.
Vágólapra másolva!

Raffaella Tenconi, a Kelet-Európára szakosodott Wood & Co. befektetési és gazdaságelemző csoport londoni főközgazdásza Londonban ismertetett átfogó helyzetértékelésében azt írta: a közép-európai uniós gazdaságokban jó eséllyel még nem ért véget a valutagyengülési periódus.

A cég azzal számol, hogy a legközelebbi jövőben az euró árfolyama elérheti a 310 forintot, de Tenconi szerint utána a forint fokozatos visszaerősödése várható, a továbbra is magas jegybanki kamat, a megfontolt adóreformokhoz nyújtott, erősödő IMF-támogatás és a potenciális magyar ERM-II-tagság kilátásának a hatására.

A ház három hónapos távlatban 295, félévi távlatban 285, éves távlatban 270 forintos átlagos euróárfolyamot jósol az elemzéshez fűzött táblázatában. Jóllehet az MNB monetáris tanácsa a mostani forintgyengülés miatt valószínűleg kamatcsökkentési szünetet tart, a prognózis szerint éves távlatban 6 százalékra csökkenti alapkamatát a jelenlegi 9,50 százalékról.

A Wood & Co. továbbra is azzal számol, hogy a magyar kormány kitart a megfontolt költségvetési politika mellett. A cég vezető londoni szakértője lát lehetőséget arra, hogy Magyarország "legkésőbb 2010 végéig" az ERM-II tagja legyen.

Tenconi szerint a ház a 270-275 forintos euróárfolyamot tartja elérhető középértéknek az átváltási mechanizmus plusz-mínusz 15 százalékos sávján belül. Más nagy londoni elemzőcégek korábbi elemzéseikben azt sem tartották kizártnak, hogy Lengyelország és Magyarország akár már az idén az ERM-II tagja lesz. Így vélekedtek nemrégiben kiadott elemzésükben például a Goldman Sachs pénzügyi szolgáltató londoni szakértői, hozzátéve, hogy Lengyelország 2012-ben, Magyarország pedig 2013-ban bevezetheti az eurót.

A Wood & Co. szerdai londoni elemzése szerint mindegyik EU-tagállamnak érdeke a kelet-európai pénzügyi stabilitás még erősebb alátámasztása. Azokat az országokat, amelyek fel akarják gyorsítani az euróbevezetést, és ehhez megvan a megfelelő makrogazdasági politikájuk, a lehető leggyorsabban be kell engedni az ERM-II árfolyamrendszerbe.

A cég az összes közép-európai EU-gazdaságban recessziót jósol. Előrejelzése szerint Magyarországon 3 százalékos, Csehországban 1,7 százalékos, Lengyelországban 1,0 százalékos, Szlovákiában 2,1 százalékos GDP-csökkenés lesz 2009-ben.