Obamától még az olaj is drágul

Vágólapra másolva!
Emelkedett a kőolaj ára csütörtökön, Londonban több mint két dollárral, New Yorkban szerényebb mértékben. A piacon felerősödött ugyanis az a várakozás, hogy az Obama amerikai elnök által javasolt 800 milliárd dollár körüli gazdaságélénkítő csomag érezhetően hozzájárul a pénzügyi rendszer stabilizálásához. Ennek hatására New Yorkban nőttek a részvényárak is.
Vágólapra másolva!

Áremelő tényező volt továbbá az OPEC jelzése arról, hogy márciusi ülésén kész akár további napi egy millió hordóval csökkenteni a termelését. Szeptember óta az OPEC napi 4,2 millió hordó termeléscsökkentést jelentett be.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj hordónkénti ára 2,31 dollárral 46,46 dollárra emelkedett márciusra. A nyugati féltekén irányadó WTI olajfajta hordónkénti ára 85 centtel 41,17 dollárra nőtt márciusra a New York-i árupiacon (NYMEX).

Beakadt az olaj ára

A kőolaj ára hetek óta "beakadt" 40-50 dollár közé. A befektetők felfigyeltek arra, hogy az OPEC fokozatos termeléscsökkentése újabban viszonylag jól követi a kereslet apadását, és az exportőr szervezet további csökkentéseket sem zár ki. Más oldalról viszont a világgazdasági fejlemények, adatok minduntalan megerősítik a gyenge kilátásokat.

Az IEA utolsó előrejelzése szerint az idén a világ kőolajkereslete napi 85,3 millió hordósnak ígérkezik átlagosan, ez 0,6 százalékkal kevesebb lenne a tavalyinál. Az IEA szerint a világ kőolajfogyasztása tavaly 0,3 százalékkal csökkent.

Az IEA az előrejelzését 1,2 százalékos világgazdasági növekedésre alapozta. Ehhez képest az IMF a múlt héten 0,5 százalékra csökkentette idei világgazdasági növekedési előrejelzését az addig jósolt 2,2 százalékról.