Der Standard: Bedőlhetnek a devizahitelek

Vágólapra másolva!
A forint árfolyamának tartós lejtmenete miatt egyre drasztikusabbá válik a magyar adósok helyzete - állapította meg a Der Standard osztrák liberális napilap csütörtöki számában.
Vágólapra másolva!

Olvassa el itt a válság híreit!

A Nő a hitelösszeomlás miatti félelem című tudósításában az újság egyebek között megemlítette, hogy a magyarok összesen 19 milliárd eurót kitevő, külföldi valutában lekötött adósságba verték magukat, a legtöbben svájci frankban vették fel a hitelt. Idézte Wolf Lászlót, az OTP vezérigazgató-helyettesét, aki azt mondta, hogy katasztrófa ugyan nincs, de a helyzet komoly.

A külföldi valutában nyilvántartott hitelállomány a Der Standard adatai alapján a magyar hazai össztermék (GDP) 34,5 százalékára rúg.

Beszámolója szerint a magyar bankok egymás között, "kéz alatt" azzal számolnak, hogy a késedelmi-kiesési kvóta a jelenlegi két százalékról a duplájára emelkedik. Világossá vált, hogy a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) kapott 20 milliárd eurós hitelkeret sem tudta megállítani a forint árfolyamának zuhanását - írta.

A hitelek sorsa a munkaerőpiacon múlik

Hogy a magyar hitelpiac összeomlik-e, erre a munkanélküliség alakulása lesz a meghatározó - fejtette ki véleményét a lapban Inotai András, az MTA Világgazdasági Kutatóintézetének igazgatója. Ő mintegy 25 százalékos emelkedéssel számol, tehát azzal, hogy a munkanélküliségi ráta a jelenlegi 8-ről 10 százalékosra nő.

A Der Standard a gondot abban látja, hogy Magyarország nem engedhet meg egy konjunktúraélénkítő programot. Ezért a kisebbségi kormány most azon töri a fejét, hogy az adók átcsoportosításával lehel életet a munkaerőpiacba.