Pénzt pumpál a bankokba az MNB

Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) olyan új lehetőséget kínál a pénzintézeteknek, melynek segítségével azok 6 hónapos futamidőre akár 5 milliárd euróhoz juthatnak. A jegybank célja, hogy a magyar pénzpiacon a forráshiányból származó bizonytalanságok csökkenjenek és egyúttal a vállalati hitelezés területén megfigyelhető feszültségek oldódjanak.
Vágólapra másolva!

A jegybank a bankok fizetőképességének javítása érdekében már számos új eszközt (eurólikviditást nyújtó egynapos swap rendelkezésre állás, euró- és svájcifrank-likviditást nyújtó swaptender, állampapír-vásárlási aukciók, kéthetes fix és hat hónapos változó kamatozású fedezett hiteltender, tartalékráta-csökkentés) vezetett be.

Ennek a folyamatnak a következő lépéseként a jegybank 2009. február 20-tól bővíti a bankoknak történő hitelnyújtáskor elfogadható fedezeteinek körét azokkal a forintban, euró- vagy svájcifrank-alapú, magyarországi helyi önkormányzatok által kibocsátott kötvényekkel, melyek megfelelnek a jegybank által megszabott és nyilvánosan meghirdetett feltételeknek.

Emellett a jegybank 2009. március 2-től új, eurólikviditást nyújtó hat hónapos futamidejű euró/forint swaptendert vezet be. A hetente meghirdetett kiíráson azok a belföldi hitelintézetek vehetnek részt, amelyek elfogadják a jegybank által megszabott és nyilvánosan meghirdetett feltételeket. A feltételek között szerepel, hogy a részt vevő kereskedelmi bankok vállalják: belföldi vállalati hitelállományukat 2009 folyamán legalább a 2008. év végi szinten tartják.