Bürokratákat bocsátana el az SZDSZ

Vágólapra másolva!
Javaslatcsomaggal állt elő az SZDSZ a válság kezelésére - mondta Kóka János frakcióvezető a párt Visegrádon tartott frakcióülése utáni sajtótájékoztatón, pénteken. A parlamenti párt javaslatai között az adók csökkentése és a vállalkozási hitelek jobb hozzáférhetősége szerepel. Kiadási oladlon az állami bürokrácia derekán húznák meg a szíjat és gyorsítanák az uniós pénzek lehívását.
Vágólapra másolva!

Olvassa el itt a válság híreit!

A szabad demokraták szerint szükség van a közterhek és az állami elosztás csökkentésére. A liberálisok emellett szerkezeti reformokat sürgetnek az egészségügyben, az oktatásban, a nyugdíjrendszerben, a közigazgatásban, valamint a jóléti szolgáltatások illetve a pártfinanszírozás területén. Az SZDSZ azt is javasolja, hogy "felezzük meg Magyarországon a bürokráciát, rostáljuk meg a 9045 állami közfeladatot" - mondta Kóka János.

A liberálisok szerint szükség van arra, hogy a bankok újra finanszírozni tudják a vállalkozásokat, ezért javasolják az uniós pénzek felhasználásának gyorsítását, a vállalkozóknak adható hitel-, tőke- és garanciatermékek méretének növelését.

Nemet mondanak az állami beavatkozásra és a standolásra

A liberálisok szerint, a gazdaság terheinek és az adóknak a csökkentésére van szükség. Az nem derül ki a javaslatcsomagból, hogy az SZDSZ ezt miből szeretné fedezni, de semmiképp nem szeretnének nagyobb államháztartási hiányt. Szerintük az állami beavatkozás inkább növeli a krízist. Kóka János nyomatékosította: Magyarországon szóba sem jöhet az a megoldás, hogy az állam pénzt pumpáljon a gazdaságba és így növelje a hiányt.

Az SZDSZ eltörölné az általuk indokolatlan korlátozásnak tartott 250 ezer forintos készpénzfizetési korlátozást. Egyúttal azt is javasolják, hogy a kormány törölje el a vendéglátóipari egységek napi standolási kötelezettségét. Arra is felhívta a figyelmet, hogy ebben a gazdasági helyzetben nem lehet ilyen gyorsan és radikálisan változtatni a házipénztárra vonatkozó szabályokat.

Védenék a környezetet

Kóka János kitért arra, hogy a korábban a bicikliutakra szánt 14 milliárd forintból a kormány 12 milliárd forintot el kíván vonni. Leszögezte, hogy a döntés a bicikliút-fejlesztés leállítását jelentené, ezért az ügyben kompromisszumkész, konkrét javaslatokkal akarja megkeresni az illetékes szakminisztereket.

Elmondta azt is: az SZDSZ kezdeményezni fogja, hogy a kormány a széndioxid-kvóták értékesítéséből befolyt százmilliárdokat csak energiatakarékossági, illetve a megújuló energiaforrásokat támogató intézkedésekre fordítsa.