Vágólapra másolva!
A kormány számításai szerint Magyarországon eddig mintegy húszezren vesztették el állásukat a pénzügyi-gazdasági válság miatt, és a folyamatnak még nincs vége - mondta Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter azon a konferencián, amelyet a globális gazdasági válságról tartottak pénteken Budapesten.
Vágólapra másolva!

A Brit Nagykövetség és a Közép-Európai Egyetem közös rendezvényén Bajnai Gordon foglalkoztatási és fejlesztési miniszter kiemelte: a kormány február 16-án jelenti be azokat az adó-, járulék- és szociális rendszert érintő változtatásokat, amelyek hosszabb távon alapozzák meg a válságból való kilábalást, és amelyek megteremtik annak lehetőségét, hogy Magyarország újból növekedési pályára álljon.

A fejlesztési miniszter aláhúzta hogy könnyített feltételekkel akár 50 millió forintig vissza nem térítendő támogatást kaphatnak a kis- és középvállalkozások a válságra való tekintettel.

Az alacsony foglalkoztatás a baj

Bajnai Gordon szerint Magyarország egyik legfőbb gondja az, hogy igen alacsony a foglalkoztatás szintje, a foglalkoztatási ráta 57 százalékot ér el, ezzel az ország az Európai Unióban az egyik legalacsonyabb szinten áll. Javíthat ezen, hogy tavaly decemberben a kormány mintegy 1400 milliárd forintos gazdaságélénkítő és vállalkozástámogató csomagot hirdetett meg, és a kis- és középvállalkozások esetében különböző eszközökkel igyekszik a forráshoz jutást könnyíteni.

Pénteki hír, hogy a következő három hónapban 400 dolgozót bocsát el zalaegerszegi gyárából a Flextronics International. A csoportos létszámleépítés egyaránt érinti a szellemi és a fizikai dolgozókat. A cég szóvivője nem erősítette meg a Zalai Hírlap információját, mely szerint az elmúlt hónapokban a kölcsönzött munkaerő létszámát már 1000-1500 dolgozóval csökkentették. Ezeket az elbocsátásokat szeretné

Az ilyen elbocsátásokat szeretné a kormány megelőzni úgy, hogy négy munkanap után az ötödiken képzéseket, oktatásokat szervezzenek a vállalkozások, amelyeknek költségeit a kormány állná és a munkavállalók erre jutó bérének egy részét is magára vállalná a kabinet - említette meg.

Vissza kell szerezni a befektetők bizalmát

Bajnai Gordon hangsúlyozta: az átfogó reformok mind az adó-, mind a szociális rendszer tekintetében azért szükségesek, hogy hosszabb távon az ország vissza tudjon térni a növekedési pályára. A reformlépések azért is fontosak, mert a befektetők körében vissza kell szerezni az ország iránti bizalmat, most a nemzetközi tőke- és pénzpiacokon a legfőbb gond a bizalomhiány.

A miniszter szólt arról is: az ország számára komoly problémát jelent, hogy vezető exportpiacainak gazdasága zsugorodik, így Németország, Olaszország és Ausztria gazdasága is recesszióba került. A kormány egyik legfőbb feladata tehát az, hogy új piacokat igyekezzen szerezni a vállalkozások számára, elsősorban olyan célországok vonatkozásában, mint például Kína, India.