Csődhullám lepte el Nagy-Britanniát

2009.02.06. 15:47

Hatalmas mértékben nőtt a tavalyi év végén az üzleti és magáncsődök száma Nagy-Britanniában az egyre mélyülő recesszió miatt.

Olvassa el itt a válság híreit!

A csődöket nyilvántartó hatóság - Insolvency Service - pénteki ismertetése szerint 2008 utolsó negyedében 2428 vállalat jelentett fizetésképtelenséget, 220 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában.

A kötelezettségeik fizetésével leálló, és ezért hivatalosan csődben lévőnek minősített magánszemélyek és családi vállalkozások száma 19 százalékkal 30 ezer közelébe emelkedett.

Az angol-walesi jogban külön kategória a magáncsőd; bizonyos esetekben a fizetésképtelenné váló magánszemélyek hosszú ideig nem kezdhetnek újabb vállalkozásba, és vezető tisztséget sem tölthetnek be vállalatoknál.

Európa legnagyobb recessziója a briteké

Nagy-Britannia - az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság - három évtizede nem tapasztalt recesszióban van, és általános várakozások szerint a recesszió még tovább mélyül.

A brit statisztikai hivatal nemrég közölt előzetes adatai szerint a tavalyi negyedik negyedévben az előző negyedévről 1,5 százalékkal csökkent a hazai össztermék-érték (GDP), éves összevetésben pedig 1,8 százalékos volt a visszaesés.

A brit gazdaságban 1980 óta nem mértek ilyen ütemű, negyedéves összevetésű GDP-csökkenést, és 1991 óta ez az első, hivatalosan bejelentett brit recesszió.

Kamatcsökkentés a válasz

A Bank of England - a brit jegybank - a héten újabb agresszív, fél százalékpontos kamatcsökkentést hajtott végre,  alapkamata így 1,00 százalékra süllyedt.

Október óta ez volt a központi bank ötödik kamatcsökkentése. A pénzügypolitikai enyhítési kurzus 5 százalékról indult, vagyis a brit jegybanki alapkamat eddig 4 százalékponttal csökkent az őszi csúcspontról.

Az 1694-ben alapított Bank of England történetében már az előző csökkentéssel kialakult kamatszint is történelmi mélypont volt: a több mint háromszáz éves központi pénzintézet alapkamata korábban soha nem ment 2 százalék alá.