A Malévnál dolgozók nem kapták meg a teljes fizetésüket, csupán előleget utalt nekik a légitársaság - írja a Népszabadság.

Komoly pénzügyi nehézséggel küzd a Malév, a dolgozók ugyanis mindössze 50 ezer forint fizetési előleget kaptak, bérük fennmaradó részének átutalására még várniuk kell - derül ki a pénteki Népszabadságból. Úgy tudni, a társaság közös helyiségeiben kifüggesztették a fizetési halasztásról szóló ismertetőt.

A munkavállalók nem hivatalosan azt a tájékoztatást kapták, hogy a járandóságuk eddig ki nem fizetett részéhez a légitársaság február 10-én esedékes közgyűlése után juthatnak hozzá. A lap szerint a cég menedzsmentje és a szakszervezet a közelmúltban megegyezett arról, hogy a béreket minden hónap 10. napjáig kell kifizetni.

A felügyelethez fordul a szakszervezet

A Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) a Malévnél történteket megengedhetetlennek minősítette. A LESZ szerint mindez azon dolgozók és családjuk megélhetését, anyagi biztonságát sodorja veszélybe, akik nélkül a Malév csoport nem működhetne. Ezért a szakszervezet az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelethez fordul hivatalos panasszal - tájékoztatta az érdekképviselet az [origo]-t.

A Malév csütörtökön hivatalosan tájékoztatta a dolgozóit arról, hogy februárban a bért két részletben fizeti ki, és az első 50 ezer forintot pénteken már át is utalta - közölte Németh Krisztina, a Malév szóvivője pénteken. A második részletet a február 10-i közgyűlést követő napokban tervezik kifizetni a késedelmi kamattal együtt. A szóvivő magyarázatként a gazdasági helyzetre, a világgazdasági válságra hivatkozott. Németh Krisztina hangsúlyozta, hogy a Malév mindig rendben fizetett munkatársainak, ha zavar volt, akkor arról értesítette őket a vállalat belső kommunikációs csatornáin.

A VEB bank a magyaroktól teszi függővé részvételét

Az orosz VEB bank részvétele a Malév válságkezelő intézkedéseiben attól függ majd, hogy hogyan vesz részt a magyar fél a légitársaság anyagi helyzetének javításában - mondta Vlagyimir Dmitrijev, a VEB bank elnöke. Dmitrijev csütörtökön későn este újságírók előtt kijelentette, hogy a Malév helyzetét és a bank részvételét e helyzet javításában megvitatták a bank felügyelő bizottsági ülésén.

"Döntéseket hoztunk, amelyek végrehajtása attól függ majd, hogy milyen mértékben kész Magyarország a szimmetrikus részvételre a Malév anyagi helyzetének javításában" - mondta Dmitrijev. "Természetesen nem vagyunk részvétlenek a Malév iránt, és reméljük, hogy egy orosz légitársasággal együttműködve növelheti az utasszámokat és javíthat egyéb mutatóin".

A VEB bank tulajdonába került a Malév azon tulajdonrésze, amely korábban az Abramovics fivéreké volt, mivel Abramovicsék AiRUnion szövetsége tönkrement és megszűnt, a Malév tulajdonrész megvásárlását viszont korábban a VEB finanszírozta.