Munkanélküliségi adat nyomta le az olajárat

Vágólapra másolva!
Csökkent, de jóval napi mélypont felett zárt a kőolaj ára pénteken Londonban és New Yorkban. Az OPEC újabb termeléscsökkentlést fontolgat, hogy elejét vegye a további olcsóbbodásnak.
Vágólapra másolva!

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj hordója 25 cent gyengüléssel 46,21 dolláron fejezte be a napot Londonban márciusra. A nyugati féltekén irányadó WTI olajfajta hordónkénti ára 1,00 dollárral 40,17 dollárra hanyatlott a New York-i árupiacon (NYMEX) márciusra.

Az árcsökkenés oka, hogy januárban a vártnál több ember vált munkanélkülivé az Egyesült Államokban - pénteken közölt adat szerint -, ami előrevetíti a kereslet mérséklődését a világ vezető olajfogyasztó országában.

Kora este a kőolaj ára rövid időre a csütörtöki záró szint fölé került, elérte az egy dollár nyereséget is azon a várakozások miatt, hogy az amerikai törvényhozás hamarosan jóváhagyja a kormány 800 milliárd dolláros gazdaságélénkítő csomagját. A kereskedés végére azonban az energiahordozó ára ismét a veszteséges oldalra került.

Az OPEC pénteken jelezte, hogy legközelebbi, márciusi miniszteri szintű ülésén a termelés további csökkentéséről dönthet.

José Botelho de Vasconcelos, az OPEC soros elnöke - aki egyben az angolai energiaügyi miniszter - pénteken közleményt adott ki. Ebben jelezte, hogy az olajkartell március 15-i ülésén "a tagországok, szükség esetén, meghozzák a megfelelő döntést" annak érdekében, hogy kiegyensúlyozottá váljon a kereslet és a kínálat az olajpiacon.

A kőolaj ára hatalmasat esett tavaly július vége óta amiatt, hogy csökken a kereslet a globális válság hatására. Az OPEC ezt azzal próbálja ellensúlyozni, hogy szeptember óta napi 4,2 millió hordóval visszafogta a termelését. Az OPEC szerint azonban még mindig túlkínálat van a piacon.

Júliusban a WTI olajfajta hordónkénti ára még rekordszinten, 150 dollár körül volt. A legnagyobb olasz olajvállalat, az Eni vezérigazgatója, Paolo Scaroni pénteken azt mondta, hogy szerinte az év végéig marad a jelenlegi, hordónkénti 40 dollár körüli olajár.