Összezuhant az ipar, 23 százalékos esés

Vágólapra másolva!
Az ipari termelés 2008-ban az előzetes adatok szerint 1,1 százalékkal csökkent 2007-hez képest, decemberben 23,3 százalékot esett a 2007 decemberi adathoz képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Hasonló a csökkenés az unió legtöbb országában.
Vágólapra másolva!

Tavaly decemberben az ipari termelés az előzetes, szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított index szerint 14,6 százalékkal csökkent a novemberi, és - munkanaptényezővel korrigálva - 23,3 százalékkal csökkent a 2007 decemberi szinthez képest.

Kiigazítatlan számok alapján az ipari termelés a 2007 decemberitől 19,6 százalékkal maradt el.

Drámai a visszaesés

Drámai adatnak, összezuhanásnak nevezte Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője a magyar ipar 23,3 százalékos visszaesését. Ennek oka az volt, hogy a gyárak a szokásosnál hosszabb ideig függesztették fel a termelésüket.

Suppan úgy véli, hogy mindez 2009 első felére akár 25 százalékos visszaesést is eredményezhet az iparban. Mindez 2009-ben várhatóan az eddig számítottnál is nagyobb GDP-csökkenést okoz, minthogy az ipar képviseli a magyar bruttó hazai termék 31 százalékát. A recesszió Suppan szerint az év közepétől mérséklődik, minthogy az az exportpiacokon masszív pénzügyi és adózási könnyítések léphetnek életbe.

Az alacsony bázis hatása szintén jeletkezhet az év második felében. A javuló középtávú kilátásokat jelzi a német Ifo és az eurózónás PMI-indexek alakulása is.

Összehasonlítás a Pénzügyminisztériumtól

Hasonló mértékű csökkenés tapasztalható az Európai Unió legtöbb országában - közölte a Pénzügyminisztérium pénteken. Az eddig nyilvánosságra hozott adatok szerint decemberben az ipari termelés visszaesése Finnországban 15,6 százalék, Spanyolországban 15,1 százalék, Észtországban 20,7 százalék, Lettországban 14,2 százalék volt. Az Európai Unión kívül a legnagyobb visszaesést Japán szenvedte el, decemberben mértéke 20,6 százalékot tett ki.

Az ipari termelés csökkenése az Európai Unióban és a térségben egyaránt már októberben kezdődött, és novemberben gyorsult. Csehországban novemberben a csökkenés elérte - az októberi 6 százalék után - a 13 százalékot. Szlovákiában októberben még minimális 0,1-es növekedést sikerült elérni, novemberben viszont a visszaesés elérte a 7,2 százalékot.

Lesz ez még rosszabb is

Az visszaesés gyorsulása nem volt meglepő (mivel a termelés a megszokottnál hosszabb ideig szünetelt a legtöbb exportra termelő üzemben), csak annak rendkívüli mértéke - áll a Takarékbanknak az [origo]-hoz eljuttatott kommentárjában.

"Tekintve, hogy az év eleje óta további üzembezárásokat jelentettek be, az év első felében az ipari termelés visszaesése egyes hónapokban akár a 25 százalékot is elérheti. Ez arra utal, hogy a GDP csökkenése is nagyobb lehet a korábbi várakozásnál, mert az ipari termelés a GDP mintegy 31 százalékát teszi ki" - hívta fel a figyelmet Suppan Gergely, a bank elemzője.

Az év második felében a visszaesés ütemének mérséklődése valószínű, ha a fejlett országok gazdaságélénkítő intézkedései sikerrel járnak. "Az idén 15-18 százalékos iparitermelés-visszaesésre számítunk, amit 2010-ben várhatóan a termelés bővülése követ majd" - zárul a gyorselemzés.