A csomagot várják a befektetők

2009.02.09. 8:44

Csökkenéssel  kezdhetnek a vezető nyugat-európai tőzsdemutatók hétfőn a szakértők várakozása szerint. 

A hét első kereskedési napját  süllyedéssel kezdhetik az európai tőzsdeindexek, amelyek pénteken az amerikai kormány gazdaságélénkítő csomagja kapcsán kialakult optimizmus miatt még erősödtek. 

A csomag elfogadásával kapcsolatos pénteki derűlátás azonban hétfőre elfogyott, amit jelez egyebek mellett, hogy a legfontosabb ázsiai börze, a tokiói tőzsde irányadó indexe több mint 1 százalékkal gyengült.

Vasárnap az amerikai kormányzat felszólította a demokrata és a republikánus párti törvényhozókat arra, hogy tegyék félre politikai ellentéteiket és fogadják el a 827 milliárd dolláros gazdaságélénkítő csomagot. A demokrata többségű szenátus hétfőn szavaz a csomagról, ha zöld utat kap az elképzelés, akkor kedden jöhet a végleges jóváhagyás. Mindenesetre az Obama-kormányzat nyomást gyakorolva a szenátusra, hétfőről keddre halasztotta bankmentő csomagjának az ismertetését.

A héten érkező európai hírek közül a céges beszámolók a legfontosabbak, a következő napokban teszi közzé gyorsjelentését két francia autógyártó, a Renault és a Peugeot, és jelenteni fog két svájci nagybank, a Credit Suisse és a UBS is.