Obama kormánya beindítaná a hitelezést

Vágólapra másolva!
Az Obama-kormány a befagyott hiteláramlás megindítására fog koncentrálni a tavaly elfogadott 700 milliárd dolláros banki mentőcsomag második felének elköltésekor - idézte Larry Summerst, az elnök mellett működő nemzetgazdasági tanács igazgatóját az NPR közszolgálati rádió hétfőn.
Vágólapra másolva!

Az amerikai kormány a 700 milliárd dolláros csomaggal az Egyesült Államok minden lakója nevében 2000 dollárt költ el a pénzügyi szféra talpra állítására, a bankok és pénzintézetek megmentésére. A csomag első felét a Bush-kormány költötte el, a második 350 milliárd felhasználásáról az új demokrata kormány dönt.

Az új adminisztráció a hiteláramlás erősítésére fog összpontosítani - fejtette ki Barack Obama elnök gazdasági főtanácsadója. Támogatni fognak bankokat, hogy azok megőrizhessék a stabilitásukat és képesek maradjanak hiteleket nyújtani, de pénzt fordítanak majd arra is, hogy el lehessen kerülni az eladósodott háztulajdonosok kilakoltatását. Korábbi közlés szerint a kormány ez utóbbi célra fog fordítani 100 milliárd dollárt.

A demokrata párti adminisztrációnak azonban egy kicsit módosított üzenetbe csomagolva kell eladnia a nép felé a bankok megsegítésének programját. Mint Claire McCaskill missouri szenátor rámutatott: az Obama-kormánynak nem az a szándéka, hogy segítsen a bankokon és megmentse a Wall Street fejeseit, hanem hogy erősítse a hitelek áramlását. A gazdaság felépülése azonban nem lehetséges a banki hitelezés rendbetétele nélkül - hangsúlyozta.

A republikánus Mike Pence, Indiana állam kongresszusi képviselője viszont azt a jellemző bírálatot fejtette ki, hogy az Obama-kormány szinte ugyanazt fogja folytatni, amit elődje tett, a bankokat államosítva az adófizetők pénzét a Wall Street-i befektetőkhöz csatornázza.

Timothy Geithner pénzügyminiszter várhatóan kedden ismerteti annak a részleteit, hogy a kormány miképpen tervezi felhasználni bankmentő csomag második 350 milliárd dolláros részét.