Csökken a hitelátütemezés közjegyzői díja

Vágólapra másolva!
Ötezer forintra csökken a lakáshitelek átütemezéséhez szükséges okiratok közjegyzői díja a jövő héttől, a szakmai kamarával történt megállapodás alapján - jelentette be a kormányfő hétfőn, Budapesten.
Vágólapra másolva!

A világgazdasági válság következtében a devizahitellel, lakáshitellel rendelkezők egy része önhibáján kívül komoly nehézségekkel küzd, ezért született megállapodás a bankokkal a hiteltörlesztések átütemezésének lehetőségéről - idézte fel Gyurcsány Ferenc a Magyar Közjegyzői Kamara elnökével, Tóth Ádámmal és Draskovics Tibor igazságügyi miniszterrel folytatott megbeszélés után újságírók előtt.

A bankszövetség vezetőivel folytatott megbeszélésen problémaként merült fel, hogy az okirat közjegyzői hitelesítésének díja akár 60-80 ezer forint is lehet, ez pedig az egyik oka annak, hogy az érintettek tartózkodtak az átütemezéstől. Ezért az igazságügy-miniszter konzultált a közjegyzői kamarával, és megállapodtak abban, hogy azokban az esetekben, amikor a lakáshitel átütemezéséhez szükséges a közjegyzői okirat, akkor annak díja a jövő héttől ötezer forint lesz - mondta a kormányfő.

Nagyon hálás vagyok a kamarának a felelős, hazafias magatartásért, látják az emberek, hogy nem mindenki csak a saját érdekét nézi - fűzte hozzá Gyurcsány Ferenc.

Tóth Ádám elmondta: a kamara átérezve a rászorultak iránti felelősséget, ajánlotta fel ezt a csökkentett díjat. A közjegyző munkájára ezekben az esetekben azért van szükség, mert a betétesek érdekeit így tudják megvédeni a bankok - tette hozzá.