Újabb hitelt vesz fel a főváros

Vágólapra másolva!
Budapesten megvalósul az idei évre tervezett 33 milliárd forintos hitelfelvétel, az adósság ezzel együtt sem haladja meg a működési bevételek 60 százalékát - közölte a Városháza kommunikációs igazgatója az MTI-vel hétfőn.
Vágólapra másolva!

A Főpolgármesteri Kabinet hétfőn munkaanyagként tárgyalt az önkormányzat ez évi költségvetési tervezetéről. A pénzügyekért felelős Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettes ismertette, hogy a novemberi költségvetési koncepció elkészítése óta romlottak a fővárost érintő pénzügyi peremfeltételek. Így például az állam kevesebb adóbevételt ad vissza az önkormányzatnak, amelynek saját adóbevételei a gazdasági válság miatt az előzetes becsléseknél is jelentősebben fognak csökkenni - mondta Nyáry Krisztián.

Az igazgató hozzátette: miközben a fővárosban beszedett szja-bevétel 9,6 százalékkal nőtt, az állam a tavalyinál 2,2 százalékkal kevesebb forrást hagy a budapesti önkormányzatoknál. Az intézmények működéséhez szükséges állami normatíva 2,5 százalékkal csökken. Az iparűzési adónál kétszázalékos, az idegenforgalmi adónál pedig 15 százalékos csökkenést prognosztizál a büdzsé tervezete.

Nyáry Krisztián kitért arra is, hogy kedvező a fővárosi önkormányzat hitelminősítése. Az önkormányzat teljes hitelállománya csaknem 160 milliárd forint. A főváros még tavaly döntött mintegy 33 milliárd forint áthidaló hitel idei felvételéről. Ezt a Főgáz-részvények értékesítése után, három év alatt akarták visszafizetni.

Mivel ilyen rövid futamidő esetén nagyon magas törlesztő részletekre lenne szükség, ezért a tervezet a húsz évre szóló hitelfelvételt javasolja. Az 531 milliárd forint bevételt tartalmazó költségvetés tervezetét február 15-éig kell eljuttatnia a városvezetésnek a Fővárosi Közgyűlés képviselőihez - fűzte hozzá az igazgató.

Steiner Pál kifejtette, hogy a büdzsé tervezetéről szakmai alapon egyeztet majd az MSZP és az SZDSZ tárgyalódelegációja. Ezzel párhuzamosan politikai egyeztetés is lesz a költségvetésről. Ebben a három főpolgármester-helyettes és az MSZP-SZDSZ frakcióvezetők mellett a főpolgármester tanácsadója vesz majd részt.

Szabadai Viktor megjegyezte, hogy várhatóan a február 26-i soros ülésén tárgyalja a Fővárosi Közgyűlés a büdzsé tervezetét. Egyelőre nincs olyan elképzelés, hogy a korábbi évekhez hasonlóan március elején rendkívüli ülésen döntsenek - fűzte hozzá.

Tarlós István szerint a főváros meglévő 160 milliárd forintos hitele mellé felvenni szánt 33 milliárd forinttal nem csak a következő városvezetés kezét kötné meg Demszky Gábor, hanem a budapestiek életét is igen megnehezítené. A Fidesz frakcióvezetője hangsúlyozta: a büdzsében végre válaszolni kellene arra, hogy honnan lesz a 4-es metró építésére pénz. Aggasztónak tartják azt is, hogy a büdzsé nem kezeli a BKV helyzetének rendezését, továbbra is csak "karbantartásra adna pénzt" a cégnek a főváros.