Vágólapra másolva!
Belgrád a legolcsóbb városa a közép- és délkelet-európai térségnek, szerb szakértők szerint. Az átlagkereseteket tekintve viszont nem biztos, hogy ezt lakói is így érzik - derült ki egy kedden nyilvánosságra került felmérésből.
Vágólapra másolva!

A szerb közgazdászok szövetsége hét főváros - Belgrád, Budapest, Ljubljana, Zágráb, Podgorica, Szarajevó és Szófia - minimarketjeiben és szupermarketjeiben vizsgálta néhány alapvető élelmiszer árát. A felmérésben félkilós fehér kenyér, átlag kiszerelésű, 2,8 százalék zsírtartalmú tej, 3,2 százalékos joghurt, 45 százalék zsírtartalmú sajt, egy-egy kiló borjúcomb (amit Szerbiában különösen kedvelnek, s mindenhol kapható), sertéscomb, (közelebbről meg nem határozott) tyúkhús, rizs, alma, 10 darab első osztályú tojás, fél liter világos sör és 3 kiló mosópor szerepelt.

Mindezeket Belgrádban 28,84 euróért lehet megvenni, míg a térség legdrágább városának számító szlovén fővárosban 36,79 euróért, Budapesten - amely a horvát Zágrábot követően az összesítésben a harmadik helyen áll - pedig mintegy 32 euróért. A felmérésben szereplő termékek árának összegéből képezett átlag - a Bosznia-Hercegovinát, Bulgáriát, Montenegrót, Romániát is felölelő térségben - 27 euró.

Belgrád hipermarketjeiben - amelyek csaknem kizárólag hazai, görög és szlovén tulajdonban vannak - viszont magasabbak az alapvető élelmiszerek árai, mint Budapesten.

Szerbiában a bérből és fizetésből élők átlagkeresete havi 33 ezer dinár körül mozog, ami a jelenlegi árfolyamon mintegy 360 eurónak felel meg.