Már céget is megbízhatunk az alkudozással

Vágólapra másolva!
Manapság megnőtt az ingatlant vásárolók mozgástere az alkudozás során - akár privát, akár intézményesített formában. Hivatásos ingatlanalkuszok külföldön több országban is léteznek, nálunk két éve jelent meg ez a vállalkozási forma.
Vágólapra másolva!

Több közvetítő hálózat a forgalom jelentős visszaeséséről, némelyik egyértelmű árcsökkenésről számolt be az ingatlanpiacot több oldalról is súlyosan érintő gazdasági válság hatására. Ilyen körülmények között a vevők alighanem jobb pozícióból tárgyalhatnak.

Az alkudozás persze eddig sem volt ismeretlen, sőt sok olyan ingatlanhirdetéssel találkozni, amelyből sejthető, hogy úgynevezett irányár szerepel benne. A túlkínálatot kihasználva viszont mostanában feltehetően többet lehet lefaragni az árból, mint egyébként.

Az ügynök az eladót képviseli

A fejlettebb ingatlanpiacú országokban régóta léteznek olyan cégek, amelyek az ingatlanvásárló képviseletét vállalják - mondván, a klasszikus ügynök valójában az eladó megbízottja, hiszen tőle kapja a pénzét. Egyik legfontosabb szolgáltatásuk az ártárgyalás, melynek során a laikus vevőénél bővebb piaci és műszaki ismereteiket hasznosítják.

Ezek az elsősorban Nagy-Britanniában működő cégek internetes oldalukon nem sokat árulnak el a díjszabásukról - ehhez konkrét érdeklődés kell -, de többségüknél lehet hosszabb időre szerződést kötni, és ezen időszak alatt több alkut is lefolytatnak.

Kérésre komplex szolgáltatás

Általában azonban komplex, a folyamatot végigkísérő szolgáltatásokat kínálnak az ilyen vállalkozások. A hirdetési adatbázisokat a megbízó szempontjai alapján figyelve segítenek a megfelelő ingatlan megkeresésében, felderítik annak "előéletét", elintézik az összes jogi formaságot, beleértve az esetleges hitelfelvételt, és akár a költözködést is megszervezik.

A díjazásért cserébe tehát leveszik a lakóhelyváltás terheit az elfoglalt civil ügyfelek válláról. Ily módon hasonló szerepet töltenek be a privát szektorban, mint az iroda-, üzlethelyiség- és logisztikai piacon aktív nagy nemzetközi ingatlan-tanácsadók.

Angliából jött az ötlet

Idehaza egyetlen olyan céget találtunk, amely az alkura specializálódott, illetve jogi és külön értékbecslési segítséget is nyújt. A 2007-ben alapított Alku-Novum Kft. tevékenységéhez a fent részletezett, Angliában bevett jogintézmény adta az ötletet - erősítette meg kérdésünkre dr. Molnár Anikó, a társaság ügyvezetője.

"Az indulás előtt végiggondoltuk, hogy a magyar piac egyáltalán fogadóképes-e, és a jogi kereteket is ki kellett találni, hogy az ügyletek egyetlen résztvevőjének se csorbuljanak a jogai. Próbáltuk elejét venni annak, hogy a gyakran kizárólagos szerződésű ingatlanközvetítők bizalmatlanul forduljanak felénk " - mondta az [origo] érdeklődésére az ügyvezető.

Másfél milliós átlagos spórolás

A cég eddig 30-nál több tárgyalást bonyolított le, bő 60 millió forintot spórolva az ügyfeleknek. Egy megbízó általában másfél millió forint körüli összegre számíthat, az átlagot néhány nagyobb értékű ingatlan eladása tartja magasabban. A megtakarítás 5-8 százalék körüli átlagos mértéke decemberben felkúszott 10 százalékra, az ügyletek átfutási ideje pedig a korábbi három hétről egy-másfél hétre csökkent - tájékoztatott dr. Molnár Anikó.

Az Alku-Novum a tárgyalás előtt általában célár meghatározását kéri a megbízótól, és az eredetileg meghirdetett, illetve az általa kialkudott ár különbségének 10 százalékát kéri el sikerdíjként (ha a megbízás előtt az ügyfél már önállóan alkudott valamennyit, akkor 15 százalékot). A díj a szerződés szerint akkor jár, ha a megállapodásról valamilyen írásos dokumentum született.

A cég műszaki végzettséggel is rendelkező értékbecslőket alkalmaz tárgyalóként. A tapasztalatok szerint a közvetítők és az eladók sem berzenkednek ellenük, elfogadják, hogy a vevőnek is van megbízottja - jegyezte meg dr. Molnár Anikó.

Egyedül is lehet

A szkeptikusok számára kézenfekvő ellenérv lehet egy efféle szolgáltatás igénybe vételével szemben, hogy a jelenlegi piaci helyzetben, amikor az alacsony kereslet miatt nehéz az eladás, a legolcsóbb lakások kivételével szinte mindegyik árából különösebb szakértelem vagy tárgyalási rutin nélkül is bőven lehet alkudni. A legalapvetőbb kommunikációs technikákat pedig számos ingatlanos portálon ismertetik.

"Nem teljesen igaz, hogy a közvetítő érdeke a minél magasabb ár, mert értelemszerűen szeretné a lehető leggyorsabban nyélbe ütni az üzletet, és ez alacsonyabb áron nyilván könnyebb" - árnyalta tovább a kérdést megkeresésünkre Murányi Ákos, a Duna House ingatlanforgalmazó hálózat elemzési vezetője.

Hozzátette, nem biztos, hogy érdemes a külföldi helyzethez hasonlítani a hazait, nagyon eltérőek ugyanis az itteni piac jellegzetességei, mint, mondjuk, Nyugat-Európában, ahol sok a bérlakás, és egészen más az ingatlanos kultúra.