Leminősítés fenyegeti két balti államot

Vágólapra másolva!
Leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá vette Litvánia és Észtország adósosztályzatait kedden a Moody's Investors Service a két balti köztársaságban várható súlyos recesszióra hivatkozva. A litván pénzügyi kormányzat azonban reméli, hogy sikerül elkerülni a leértékelést. Mindkét ország besorolása még az elsőrendű kategóriában van, és egy fokozattal történő rontásuk esetén abban is maradnának.
Vágólapra másolva!

A felülvizsgálatok bejelentéséhez fűzött, Londonban kiadott indoklás szerint a Moody's attól tart, hogy Litvániát a szovjet összeomlás óta nem tapasztalt mélységű recesszió sújthatja 2009-2010-ben. Az országban jelenlévő skandináv bankok likviditáshiánya és az EU-tagállamok recessziója olyan időszakban érte a litván gazdaságot, amikor az már egyébként is valamelyest sérülékeny volt.

A hitelminősítő szerint a litván kormány arra kényszerülhet, hogy rendkívüli hitelmegállapodásról kezdjen tárgyalásokat a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és/vagy az EU-val, ha a gazdasági helyzet a vártnál is nagyobb mértékben romlik, vagy tovább szűkül a likviditás a nemzetközi tőkepiacokon. A Moody's szerint egy ilyen hitelprogrammal a kormány alacsony költségű finanszírozáshoz jutna, és valószínűleg a befektetői bizalom is erősödnék középtávon.

A hitelminősítő szerint a már tavaly elkezdődött észt recesszió "mély és elhúzódó lesz". A cég megállapítja ugyanakkor azt is, hogy Észtország a legtöbb környező gazdaságnál jobb helyzetben van a hitelválság hatásainak kezeléséhez; az észt kormánynak jelentős eszközállománya van, és szinte adósság nélkül lépett be a recessziós időszakba.

Emellett Észtország akár már 2011-ben csatlakozhat az euróövezethez, ha a kormánynak a következő két évben sikerül "az EU-bizottság megelégedésére szolgáló szinten" ellenőrzése alatt tartania a költségvetési hiányt, áll a Moody's elemzésében.

A londoni elemzői közösségben általános az a vélemény, hogy Kelet-Európán belül a baltiakat fenyegeti a legmélyebb recesszió az elmúlt évek jórészt fogyasztásra és ingatlanpiaci beruházásokra épült gyors növekedése után.

Az Economist Intelligence Unit (EIU) - a világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegű gazdaságelemző háza - februárra szóló világgazdasági prognózisában a három országra együttes átlagban 4,6 százalékos GDP-visszaesést jósol 2009 egészére, és jövőre is csak zéró növekedést vár. A cég szerint a balti térségen belül Lettország a "legbetegebb", a lett gazdaság várhatóan 2011 előtt nem kezd növekedni.

A Fitch Ratings európai hitelminősítő által a felzárkózó térség szuverén adósi "forró pontjairól" minap Londonban tartott helyzetértékelésen Ed Parker, a cég feltörekvő európai szuverén minősítésekért felelős igazgatója úgy fogalmazott, hogy a balti köztársaságok a hitelválság "legnagyobb térségi áldozatai". Parker kiemelte, hogy tavaly Lettország és Litvánia adósbesorolása is két fokozattal romlott a Fitch listáján.