USA: szenátusi igen az élénkítő csomagra

Vágólapra másolva!
Az amerikai törvényhozás felsőháza kedden elfogadta a kormány javaslatát az új gazdaságélénkítő kiadási tervre.
Vágólapra másolva!

Ez nagy győzelem az ösztönző program elfogadását sürgető Barack Obama elnök számára, aki a törvényjavaslat két ház között egyeztetett változatát már jövő hétfőn aláírhatja.

A két évre szóló, 838 milliárd dolláros javaslat elfogadásához egyszerű többségi támogatásra volt szükség a 100 tagú felsőházban; 61 szenátor voksolt igennel. Az élénkítő tervről azután rendezhették meg a végszavazást, hogy a demokraták 3 republikánus politikus támogatásával, a szükséges 60-nál eggyel több, 61 szavazatot összegyűjtve előző nap le tudták zárni a vitát.

Obama az utóbbi napokban többször figyelmeztetett: az ösztönző csomag nélkül, cselekvés hiányában katasztrófába zuhanhat a gazdasági válság. Kijelentette, meggyőződése, hogy a 80 éve nem látott súlyosságú krízisből a fogyasztói költekezés önmagában nem jelent kiutat, ezért van szükség a több mint 800 milliárd dolláros ösztönző csomagra.

Szerinte a szövetségi kormány maradt az egyetlen olyan tényező, amely megfelelő eszközökkel rendelkezik ahhoz, hogy életet leheljen a gazdaságba. Kifejtette, mindkét nagy párt politikusainak fel kell sorakozniuk a gazdaság rendbetételének feladata mögött. Elemzők viszont rámutatnak: az Obama által szorgalmazott kétpártiság szellemének nyoma sincsen. Az ösztönző csomag némileg eltérő, 819 milliárd dolláros képviselőházi verzióját egyetlen republikánus honatya sem támogatta, és a demokraták a szenátusban is csak szinte vért izzadva tudták megnyerni három ellenzéki szenátor támogatását a vita lezárásához.

A következő napokban a képviselőhéz és a szenátus küldötteinek részvételével a kongresszus úgynevezett konferencia bizottságában fésülik össze az alsóházi verziót a felsőházival, és az egyeztetett javaslat kerülhet majd Obama elnök elé aláírásra.

Az Obama-kormány ösztönző csomagja a 2007 decembere óta recesszióban levő amerikai gazdaság fellendítését célozza. A két verzióban 358-365 milliárd dollár szerepel munkahelyteremtő középítkezési és egyéb programokra. A szenátusi változatban 285 milliárdot tesznek ki a különböző adócsökkentések és -kedvezmények, a képviselőházi javaslatban csak 275 milliárd dollárnyi ez a tétel. Ezeket olyanok egészítenek ki, mint 48 milliárd dollár a munkanélküliek egészségbiztosításának támogatására és az egészségügyi rendszer informatikai technológiájának fejlesztésére, 46 milliár dollár a kiterjesztett munkanélküli juttatásokra, a rászoruló családok, gyerekek megsegítésére és 100 milliárd dollár az internetes hálózatok bővítésére és energiatakarékos programokra.