Vágólapra másolva!
A bankszövetséggel ugyan még nem sikerült minden részletet tisztázni, de a kormány előállt a munkanélküli lakáshiteladósok helyzetének könnyítésére alkotott törvényjavaslat részleteivel. Ideiglenesen havonta 10 ezer forintra lehetne csökkenteni a részletet, de az állami garancia sem jelenti azt, hogy az adós megúszhatná a fennmaradó összeg törlesztését.
Vágólapra másolva!

A törlesztőrészlet állam által garantált részét is vissza kell fizetni a lakáshitelt felvevőnek: az állam az adókhoz hasonlóan hajthatja majd be a tartozást - mondta a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón Budai Bernadett kormányszóvivő, a múlt héten bejelentett, az állásukat elvesztő lakáshiteladósok megsegítését célzó program részleteit ismertetve.

A parlamentnek az első idei ülésnapon sürgősséggel benyújtandó törvényjavaslatban az szerepel, hogy az állam - maximum 2 évig - készfizető kezességet vállal a csökkentett összegű hitelrészre azoknak az esetében, akik 2008. szeptember 1-je előtt vettek fel lakáshitelt, azóta önhibájukon kívül elvesztették a munkájukat, ezért fizetési könnyítést kérnek a bankjuktól.

Ez a garanciavállalás azt jelenti, hogy ha az adós a könnyítés ellenére sem képes időre törleszteni, így a bank mégis kénytelen elárverezni a fedezetül szolgáló ingatlant, akkor a különbözetet megkapja az államtól. Ennek tudatában a pénzintézetek várhatóan könnyebben engedélyezik majd az időleges részletcsökkentést, azaz az adósság törlesztésének átütemezését.

Az átmeneti csökkentéssel a törlesztendő részlet nagysága 10 ezer forint lehet. Hogy az ügyfélnek később mennyi idő alatt kell pótlólag kifizetnie a fennmaradó részt, az attól függ, hogy a bank hogyan állapodik meg vele az átütemezésről - közölte Budai Bernadett.

A kormányszóvivő jelezte, bizonyos feltételeknek meg kell felelni ahhoz, hogy egy adós részt vehessen a programban. Így az általa felvett hitel összege nem lehet nagyobb 20 millió forintnál, és a hitelfelvevő nem rendelkezhet más ingatlannal. Az állam ugyanakkor eltekint a kezességvállalási díjtól.

Nemcsak a hitelek bedőlésének veszélye indokolja az intézkedést, de tömeges bedőlésük nagy bajt okozna, tovagyűrűzve megnövelné a szociális kiadásokat is - jegyezte meg Budai Bernadett. A bankszövetséggel még hátra van néhány egyeztetés, akadnak nyitott kérdések - tette hozzá.