Vágólapra másolva!
Csak a lakások energetikai tulajdonságait tanúsító "zöldkártya" birtokában indulhatnak a lakóközösségek az új panelpályázaton. A szükséges tanúsítvány beszerzése tetemes pluszköltséget jelent majd a lakók számára - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Várhatóan az idén is kiírnak új panelpályázatot, de a finanszírozási hátterének kialakításán még dolgoznak. Az iparosított technológiával épült házak felújítása ugyanis nem csupán jelentős energiamegtakarítást eredményez, de jelentős megrendelésállományhoz juttathatja az építőipart.

Az idei pályázatot a jelenlegi elképzelések szerint szeptember végéig meghirdetik. A kiírás várhatóan egy ponton változik: a pályázathoz csatolni kell a lakások energiatanúsítványát, vagyis a zöldkártyát, illetve a kivitelező nyilatkozatát arról, hogy a felújítás után legalább egy minőségi osztályt ugrik majd a besorolás.

Ezt a támogatás kifizetése előtt újabb tanúsítvány elkészíttetésével kell igazolni, ami lakásonként akár 100 ezer forinttal is növelheti a költségeket. A tanúsítvány nem hatósági áras, tarifáját a piac dönti el, a kormányhatározat csupán annyi korlátot szab, hogy a tanúsítók óradíja nem haladhatja meg az 5500 forintot.