A tokiói tőzsdét is sokkolták a japán adatok

Vágólapra másolva!
A japán Nikkei mutató 0,4 százalékot esett a hétfői kereskedésben, miután nyilvánosságra kerültek a tavalyi utolsó negyedév gazdasági adatai, melyek szerint az elmúlt három évtized legsúlyosabb mélyrepülését élte meg az ázsiai szigetország.
Vágólapra másolva!

Olvassa el itt a válság híreit!

A Reuters szerint technológiai cégek papírjait nagy súllyal számoló tőzsdeindexet leginkább a Sony- és a TDK vállalatok részvényei vetették vissza. Ezen exportorientált cégeknek rosszul jön a jen erősödése. A második legnagyobb japán papírgyár, a Nippon Paper csoport részvényei viszont emelkedtek 1,2 százalékkal arra a hírre, hogy megvásárolják az Australian Papert az Australia's Paperlinx vállalattól.

A tőzsdét valósággal sokkolta a japán nemzetgazdaság tavalyi utolsó negyedéves adatai, melyek szerint ebben az időszakban 3,3 százalékkal csökkent a nemzeti kibocsátás. Ilyen gyenge eredményre 1974 óta nem volt példa. "A következő negyedév is nehéznek ígérkezik a fogyasztás visszaesése miatt."

A nagy tőzsdék, így a japán is, a holnap lejáró határidőre koncentrálnak, amely az autógyárak átstrukturálási tervére vonatkozik. Az amerikai autógyárak megmentését célzó állami segítség feltétele volt egy terv kidolgozása, amellyel a válságot átvészelhetik, illetve gazdaságos működést érhetnek el az érintett vállalatok.