Csökkenti a 405 százalékos THM-et a Provident

Vágólapra másolva!
Akár negyedére is csökkenhet a Provident Pénzügyi Zrt. által nyújtott gyorskölcsön teljes hiteldíjmutatója - közölte a cég hétfőn. A Napi Gazdaság hétfő reggel éppen arról számolt be, hogy az úgynevezett Antiprovident csoport a gyorskölcsönt nyújtó cég elleni tüntetést szervez.
Vágólapra másolva!

A jelenlegi, maximum 405 százalékos THM mellett már 90 százalékos teljes hiteldíjmutatóval is lesz elérhető Provident-szolgáltatás. Míg a cég üzleti modellje nem változik, az ügyfelek számára a választás lehetőségét kínálja a vállalat azáltal, hogy olyan terméket is bevezet, amelynél a kölcsön banki átutalással érkezik az igénylőhöz (maximum 15 napon belül), és a törlesztőrészleteket is átutalással lehet rendezni. A vállalat az eddigiekkel ellentétben megbontja a szolgáltatás díj elemeit is.

Február végétől a vállalat a termékekhez kapcsolódó költségelemeket külön-külön fogja megjeleníteni, kimutatva a termékhez kapcsolódó kamatot, a folyósítási, a kezelési, illetve az otthon nyújtott szolgáltatáshoz kapcsolódó költségeket.

Mindezen túl a Providenthez hitelért fordulók választhatnak: készpénzben és személyes kiszolgálással, vagy utaláson keresztül kívánják felvenni, illetve törleszteni a hitelt. Az új konstrukció nem rendelkezik a személyes hitelkihelyezés és törlesztőrészlet-befizetés hozzáadott értékével, így annak költsége és THM értéke is jelentősen csökken.

A Provident 12 pontból álló, a hitelfelvétellel és az eladósodás kockázataival kapcsolatos tájékoztató dokumentumot hozott létre, amely a megfontolt döntés meghozatalára készteti a hiteligénylőt. A dokumentum a vállalat weboldalán keresztül már elérhető, február végétől pedig minden hitelszerződés megkötése előtt az ügyfélnek el kell olvasni és alá kell írnia azt.

"Megvárjuk az első visszajelzéseket és amennyiben szükséges, kötelezővé fogjuk tenni munkatársaink számára a tájékoztató és figyelmeztetés felolvasását is." - említi a lehetséges továbblépést Szirmák Botond. Hasonló figyelmeztetés fog megjelenni a vállalat minden televíziós hirdetésén is.

A Provident a február 23-i héten nem használ termékhirdetést a televízióban, hanem a gyorskölcsönökkel kapcsolatos félreértések tisztázása érdekében tájékoztató filmet készített és fog bemutatni, ezzel is hozzájárulva a gyorskölcsönökkel kapcsolatos ismeretek bővítéséhez.

A cég elleni tüntetés kapcsán a Provident Zrt. közölte: a társaság mindig is nyitott volt az érdekelt felek véleményének megismerésére, így az elmúlt hetekben is nyitott volt arra, hogy a (meggyőződése szerint) információhiányból adódó fééreértéseket tisztázza azokkal a polgármesterekkel és civil szerveződések képviselőivel, melyek a cég működésével kapcsolatban kifogásokkal éltek. Sajnálatos, hogy a tárgyalás lehetőségével a Provident Zrt. működését kritizálók egy csoportja nem volt hajlanó élni.

A Provident Zrt. nem tartja jó ötletnek az utcára vonulást; a nézeteltéréseket szerintük tárgyalóasztalnál kellene egyeztetni. A Provident nem enged az ultimátumoknak - hangsúlyozza a közlemény. A most meghozott intézkedéseivel azonban bizonyítani kívánja: saját innovatív termék- és ügyféltájékoztatási megoldásait a globális és hazai gazdasági környezet kívánalmainak megfelelően mielőbb elérhetővé teszi, és még alaposabb tájékoztatást kíván nyújtani jövendőbeli ügyfelei számára.