Három és fél százalékot veszített a BUX

Vágólapra másolva!
A budapesti tőzsdeindex egész napi stabil csökkenés után 3,5 százalék feletti esésben végzett. A zúgást a bankpapírok vezették, az Állami Nyomda és a Rába kivételével semmi sem zárt a zöld tartományban.
Vágólapra másolva!

Eltekintve egy nyitás utáni rövid időszaktól, egész nap esett a BUX és délután 4-re 2,66 százalékos, majd zárásra 3,51 százalékos veszteségig - 11 437,76 pontig - "jutott" az index - ez a mai csúcshoz 416,62 pontos bukta a pénteki záráshoz mérten, a mai legmagasabb értékhez képest pedig kicsit több, mint 430 pontos veszteség.

Négy papírtól eltekintve minden részvény a piros tartományban végzett, az Állami Nyomda 1,16, a Rába 0,14 1,29 százalékos erősödésben zárt, az MTelekom és a Pannergy pedig a nulla szintet hozta. Az esést a bankpapírok vezették, az OTP 5,98, az FHB 4,65 százalékos buktát jegyzett - a nap során mindkét részvény növelte veszteségét. A még délután is nyerésben lévő Fotex végül 0,97 százalékos mínuszban állt csengetéskor

A BUX 11 óra 30 perc után már 1,26 százalékkal alacsonyabban, 11 704,86 ponton állt a tegnapi záráshoz képest. Az OTP papírjai 2,21 százalékos mínuszban járnak. A Mol 1,29 százalékot, a Magyar Telekom 0,17 százalékot, a Richter 1,44 százalékot esett.

Nincs pánikhangulat, egyedi befektetői döntés idézte elő a részvényárfolyamok csökkenését - mondta az [origo]-nak Söre Balázs, a Buda-Cash értékpapírkereskedője.

A bróker szerint a jelentős árfolyameséshez az is hozzájárult, hogy ma az Amerikai Egyesült Államokban kereskedési szünnap van, ezért számos piaci szereplő az európai piacokon sem jelenik meg. Alacsony forgalom mellett pedig egy nagy tételű eladás is jelentős árfolyamesést okozhat.

Söre Balázs elmondta, hogy sem külföldi, sem belföldi események nem indokolják az árfolyamzuhanást. Az amerikai tőzsdék pénteki visszaesése ugyan kedvezőtlenül hat az európai részvénypiacokra, ám pánikhangulatot nem kelt. A magyar miniszterelnök hétfői napra várt beszéde pedig közvetlenül csak a forintárfolyamát befolyásolhatta volna a szakember szerint - kiderült ezt sem tette az eurót egész nap 300-304 forintos sávban jegyezték.

Arról is beszélt, ha egy nagyobb tételt leadásra kínálnak és egy alacsony forgalmú piacon kevés vevő akad, akkor az árfolyamok tovább csökkenhetnek, amíg a kínálat fennáll. Ám, ha nem lesznek újabb eladások, akkor a részvényárak visszatérnek korábbi szintjük közelébe. A bróker a nap végére a pénteki záróárfolyamokhoz hasonló árakat tart valószínűnek.