Megroggyant a BUX, forgalom alig

Vágólapra másolva!
Nincs pánikhangulat, egyedi befektetői döntés idézte elő a részvényárfolyamok csökkenését - mondta az [origo]-nak Söre Balázs, a Buda-Cash értékpapírkereskedője miután hétfőn 11 óra 20 perckor hirtelen több, mint egy százalékkal zuhant a Budapesti Értéktőzse hivatlaos indexe, a BUX.
Vágólapra másolva!

A BUX 11 óra 30 perc után már 1,26 százalékkal alacsonyabban, 11 704,86 ponton állt a tegnapi záráshoz képest. Az OTP papírjai 2,21 százalékos mínuszban járnak. A Mol 1,29 százalékot, a Magyar Telekom 0,17 százalékot, a Richter 1,44 százalékot esett.

A bróker szerint a jelentős árfolyameséshez az is hozzájárult, hogy ma az Amerikai Egyesült Államokban kereskedési szünnap van, ezért számos piaci szereplő az európai piacokon sem jelenik meg. Alacsony forgalom mellett pedig egy nagy tételű eladás is jelentős árfolyamesést okozhat.

Söre Balázs elmondta, hogy sem külföldi, sem belföldi események nem indokolják az árfolyamzuhanást. Az amerikai tőzsdék pénteki visszaesése ugyan kedvezőtlenül hat az európai részvénypiacokra, ám pánikhangulatot nem kelt. A magyar miniszterelnök hétfői napra várható beszéde pedig közvetlenül csak a forintárfolyamát befolyásolhatja a szakember szerint.

Arról is beszélt, ha egy nagyobb tételt leadásra kínálnak és egy alacsony forgalmú piacon kevés vevő akad, akkor az árfolyamok tovább csökkenhetnek, amíg a kínálat fennáll. Ám, ha nem lesznek újabb eladások, akkor a részvényárak visszatérnek korábbi szintjük közelébe. A bróker a nap végére a pénteki záróárfolyamokhoz hasonló árakat tart valószínűnek.