Zúdulhat a magyar tőke Szerbiába

Vágólapra másolva!
A magyar vállalatok itthon is sikeresebbek, ha nemzetközi befektetéseik is vannak, ezért is kedvező, hogy Szerbia szívesen veszi magyar cégek részvételét a privatizációban - mondta a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium szakállamtitkára az ITD Hungary privatizációs fórumán.
Vágólapra másolva!

Garamhegyi Ábel a szerb privatizáció lehetőségeinek bemutatására meghirdetett fórumon hozzátette: az elmúlt évek pozitív szemléletváltását követően, jelenleg a magyar vállalatok a legnagyobb tőkebefektetők a balkáni térségben.

Vesna Dzinic, a Szerb Privatizációs Ügynökség igazgatója a hétfői rendezvényen bemutatta a szerb privatizációs eljárások jogi kereteit, valamint azokat a fontosabb társadalmi tulajdonban lévő társaságokat, amelyekre a szerb állam idén privatizációs pályázatot írt ki.

Az igazgató kiemelte: az idén megkezdődik az állami tulajdonban lévő társaságok magánkézbe adása. Az elmúlt hat évben 2,8 milliárd euró értékben kerültek privát tulajdonba vállalatok a dél-kelet-európai országban.

A 2008-as privatizációs eljárások alapján közel 4000 vállalatot vásárolhatnak meg befektetők számos szektorból: eladásra kerülnek közművek, bányák, szállodák, gyárak, valamint kikötők is.

Süveges Szabó László, az ITD Hungary üzletfejlesztési igazgatója a szerb privatizációval kapcsolatban elmondta: magyar tőke legfőképpen az építőiparban, a pénzügyi szektorban, valamint az ingatlan-értékesítésben van.

Süveges Szabó László közölte: Magyarország számára kiemelten fontos befektetési terület a Nyugat-Balkán, és ezen belül is Szerbia. Eddig közel félmilliárd euró befektetés került ki Magyarországról a balkáni államba.

Az üzletfejlesztési igazgató hangsúlyozta: Szerbia egy rendkívül céltudatos, gyors lefolyású privatizációba kezdett bele az elmúlt években. A szerb jogszabályi környezetet teljes mértékben segíti a külföldi tőke beáramlását az országba, így a magyar vállalatok is rendkívül kedvező módon fektethetik be tőkéjüket a szerb gazdaságba.