BUX: Mélybe rántja a forint az OTP-t

Vágólapra másolva!
A gyengülő forint az OTP árfolyamát is megviselte, fél tíz után a bank papírjait 2240 forintért adták, ami 4,31 százalékkal alacsonyabb a hétfői záróértéknél. A BUX index 11 340,36 ponton állt, ami 0,85 százalékos mínuszt jelent.
Vágólapra másolva!

A pénzügyi szektor körüli újabb aggodalmak további lejtmenetet válthatnak ki a tőzsdéken, a banki részvények várható esése az OTP árfolymát is lefelé húzza - mondta Sarkadi Szabó Kornél, a Cashline vezető elemzője.

A Moody's hitelminősítő intézet reggel megjelent értékelése szerint a nyugati bankok leányvállalatai számára azok a kelet-európai országok jelentenek nagyobb kockázatot, amelyek jelentős külső adósságot halmoztak fel, a hitelminősítő intézet ide sorolta Magyarországot is.

Az elemző szerint az OTP-re nézve negatív hangulati elemként hat az is, hogy több befektetőház leminősítést jelentetett meg a magyar pénzintézetre vonatkozóan kedden. Nem segíti továbbá a részvénypiacot a gyengülő forint sem, az euró jegyzése reggel már 308 forint fölött járt.

A kormány hétfőn bejelentett gazdasági intézkedései az elemző szerint semleges, esetleg negatív hatással lehetnek a részvénypiacra. A javaslat nem tartalmaz olyan érdembeli lépéseket, amire reagálnia kellene a piacnak - fejtette ki. Sarkadi Szabó Kornél szerint csupán adminisztratív adó-átcsoportosításról van szó, ami legfeljebb a lakosság egyes rétegeinek terheit mérsékli.