Tizedére csökkent egy orosz bank értéke

Vágólapra másolva!
Az orosz részvények három hónapja a legnagyobb veszteséget szenvedték el kedden. Mindkét nagy moszkvai börzén ezért felfüggesztették a kereskedést hosszabb-rövidebb időre.
Vágólapra másolva!

A zuhanást az váltotta ki, hogy Oroszország csökkentette a növekedési kilátásait, és mindeközben az olaj ára is süllyedt.

Az OAO Szurgutnyeftyegaz, Oroszország negyedik legnagyobb olajtermelője 15 százalékkal zuhant a tőzsdén.

A legnagyobb hitelező, az OAO Szberbank, 14 százalékot veszített, míg a VTB csoport, a második legnagyobb bank rekord mélységbe zuhant, és 1,1 dollárt ért a londoni kereskedésben, ami 15 százalékos veszteséget jelent napi szinten. A VTB 2007-es tőzsdei bevezetése (IPO-ja) óta 90 százalékát elvesztette piaci kapitalizációjának, vagyis aki két éve vásárolt a részvényből, az most éppen pénzének tizedét kaphatja vissza a börzéken, ha eladja a VTB-papírt. A VTB tőzsdei bevezetése egyébként a 2007-es IPO-k közül a legnagyobb volt a világon.

A Lukoil, a második legnagyobb olajcég a 9,9 százalékkal ér kevesebbet a keddi kereskedési nap után. A Rosznyefty, a legnagyobb olajvállalat pedig 9,2 százalékkal zuhant.

A 30 részvényt tömörítő Micex Index 9,4 százalékot veszített és 645,18 ponton zárt Moszkvában. Ez a legnagyobb esés volt november óta. Az RTS Index szintén 9,4 százalékot zsugorodott, 552,03 pontra. Mindkét tőzsdén ezért egy-egy órára felfüggesztették a kereskedést kedden. A rubel ugyanakkor 3 százalékkal gyengült a dollárhoz képest.

Az orosz gazdasági miniszter helyettese, Andrej Klepacs bejelentése szerint az orosz gazdaság idén 2,2 százalékkal fog visszaesni, jóval nagyobb mértékben, mint ahogyan azt előrejelezték korábban. (Az előző szám még csak 0,2 százalékos zsugorodásról szólt.)