Vágólapra másolva!
Bajnai Gordon fejlesztési és gazdasági miniszter nem lát okot arra, hogy Magyarországon az állam tulajdonrészt szerezzen esetleg valamelyik kereskedelmi bankban. A miniszter ezt a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón mondta anak kapcsán, hogy az merikai jegybank egykori elnöke, Alan Greenspan szerint szükség lehet bizonyos bankok ideiglenes államosítására".
Vágólapra másolva!

Bajnai Gordon emlékeztetett rá, hogy az Egyesült Államokban sokkal nagyobb a baj mint Európában, ott lényegében már az államosítás meg is történt néhány befektetési bank esetében, sőt Nagy-Britanniában is már több bankban többségi részesedéssel rendelkezik az állam.

Elmondta: korábban elképzelhetetlen lett volna, hogy az Egyesült Államokban, "a világ legliberálisabb gazdaságában", a liberális kapitalizmus szimbólumának számító befektetési bankokban, nagy kereskedelmi bankokban az állam tulajdonrészhez jusson.

Hozzátette: elvileg nem lehet kizárni, hogy ha bajba jutna egy bank, akkor az államnak teljes súlyával közbe kell lépnie, de "én ma Magyarországon ilyen helyzetet nem látok és nem is tartom valószínűnek, hogy ez bekövetkezhet".

Bajnai szerint szükség lenne arra, hogy az európai kormányok egyeztetett módon, közösen az egész európai pénzpiacra dolgozzanak ki, fogadjanak el koncepciókat. Miközben a bankok határon átnyúló módon tevékenykednek, az egyes kormányok nemzeti keretek között felügyelik az ottani bankrendszereket.

Bajnai Gordon szerint az európai együttműködés azért is szükséges lehet, mert például Magyarországon a bankrendszer már hozzávetőleg 80 százalékban külföldi kézben van. Hozzátette: a nemzeti szabályozások pedig nem tudják megfogni azt a krízist, ami most kialakult.

Kiemelte: a magyar kormány elsőként, már a válság kitörése előtt egy egységes európai pénzügyi felügyeleti rendszer létrehozását javasolta.

Egy másik kérdésre, amely Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerdai nyilatkozatának értelmezésére vonatkozott, miszerint mit értett a kormányfő az esetleges "nem szokványos piaci beavatkozáson" a forint védelmében, kitérő választ adott.

Elmondta azonban, hogy a kormány és a gazdasági szereplők számára leginkább a forint napi árfolyamának igen jelentős ingadozása zavaró. Hozzátette: hosszabb távon ezt csak úgy lehet mérsékelni, ha a költségvetés az államháztartási deficitre vonatkozóan a maastrichti kritériumok megkövetelte szinten, vagy az alatt marad, és az ország rááll a növekedési pályára azoknak a felvázolt gazdaságpolitikai lépéseknek a következtében, amelyeket a kormányfő a Parlamentben ismertetett.