Nőttek a részvényárak New York-ban

Vágólapra másolva!
Nyereségen álltak a vezető New York-i tőzsdemutatók a szerdai kereskedés leállítása előtt négy órával. Közép-európai idő szerint 18 óra körül a technológiai papírokkal telített Nasdaq Composite index 9,53 pont emelkedéssel 1480,19 ponton volt. A 30 vezető ipari részvény DJIA mutatója 7581,76 ponton állt 29,16 pont növekedéssel.
Vágólapra másolva!

A kereskedők azt mondták, hogy a befektetők a keddi, három hónapos mélypontra történt zuhanás után egyre több részvényt vélnek immár olyan olcsónak, hogy megkezdjék felvásárlásukat. Ez ugyanakkor nem jelent irányváltást, egyelőre csak rövid távú piaci reflexek léptek működésbe: elértéktelenedési helyzetben szinte törvényszerű a korrekciós fellendülés.

A későbbiekben befolyásolhat a tőzsdemozgását Barack Obama amerikai elnöknek az arizonai Mesáben elhangzó beszéde. Obama azt mondja majd el, milyen intézkedéseket terveznek a lakások elárverezésének mérséklése érdekében. A kormány eddig szigorúan titkolta a csaknem 50 milliárd dolláros terv részleteit, de jól értesült forrásokra hivatkozva a hírügynökségek úgy fogalmaztak, hogy az intézkedések erőteljesebbek lesznek, mint a korábbiak voltak.

Szerdán jelentették be, hogy az Egyesült Államokban januárban olyan kevés lakásépítés kezdődött, mint még soha a statisztika történetében. Januárban éves szintre számítva 466 ezer lakóingatlan építése kezdődött el, 16,8 százalékkal kevesebb, mint decemberben. Ilyen kevés építkezés még sosem kezdődött egyetlen hónapban e statisztikai gyűjtés 1959-es kezdete óta, és a visszaesés a 1994. január óta a legnagyobb arányú volt. Januárban hetedik hónapja tartott a meredek csökkenés.

A vállalati gyorsjelentések közé egy újabb kedvezőtlen pénzügyi beszámoló került: a világ legnagyobb mezőgazdasági gépgyártója, a Deere & Co negyedéves profitja a vártnál is nagyobb visszaesést mutat, és a társaság visszavett éves előrejelzéseiből is. A kialakult helyzetért a mélyülő recessziót és a változékony árfolyamokat tették felelőssé.