Obama 275 milliárdot ad az adósoknak

Vágólapra másolva!
Barack Obama amerikai elnök szerdán bejelentette: kormánya 275 milliárd dollárt fordít a jelzáloghitel-válság oldására, nehogy további többmillió amerikai elveszítse házát.
Vágólapra másolva!

Obama terve az elképzelések szerint 9 millió családot húzna ki a bajból. Az elnök - előre elhárítva azokat a bírálatokat, hogy hiteleket felelőtlenül felvevő fogyasztóknak nyújtanak segítséget - közölte: olyan családokat mentenek meg, amelyek "a szabályokat betartva, felelősséggel jártak el".

Az Obama-kormány 5 millió olyan háztulajdonosnak segít a hagyományos jelzáloghiteleket alacsonyabb kamatú kölcsönökkel kiváltani, akik az ingatlanpiac zuhanása miatt ma már nagyobb összeggel tartoznak, mint amennyit a házuk ér. A kormány erre a célra 200 milliárd dollárt pumpál a tavaly államosított Fannie Mae és Freddie Mac nagybani jelzáloghitelező intézetbe.

A kormány, egy 75 milliárd dolláros alapból, további 3-4 millió olyan tulajdonosnak is segítséget nyújt a havi törlesztéshez, akik a felszökött piaci kamatok miatt nem képesek a részleteket fizetni. Az alapból különböző kedvezményekkel arra fogják rábírni a hitelezőket, hogy elviselhető szintre csökkentsék a törlesztőrészleteket. A szintet a háztulajdonos jövedelmének 31 százalékában jelölték meg. Kormányzati források szerint a kormány 50 milliárd dollárt a kongresszus által tavaly elfogadott 700 milliárd dolláros bankmentő csomag még fel nem használt második részéből fog erre a célra fordítani.

Timothy Geithner pénzügyminiszter szerdán azt mondta, az ingatlanpiaci válság megoldását célzó terv gyors eredményeket ígér. Mint hozzátette, a házpiac rendbetétele nyomán a bankok helyzete is meg fog erősödni. Amerikai háztulajdonosok millió továbbra sem képesek fizetni a hitelek részleteit, ezért kilakoltatás, házuk elárverezése fenyegeti őket. A piac válsága miatt a házépítések száma januárban rekord alacsony szintre süllyedt.

Tavaly év végén az Egyesült Államokban az összes házkölcsön 9 százaléka esetében voltak a tulajdonosok lemaradásban a részletek fizetésében vagy már el is kezdődött a banki jelzálogjog érvényesítése, közölte az amerikai Jelzálogbank Szövetség. A Credit Suisse bankcsoport becslése szerint 2012-ig elérheti a 8,1 milliót azoknak a hitelfelvevőknek a száma, akik esetében a bankok lefoglalhatják az ingatlant a hiteltörlesztési gondok miatt; ez a jelzáloggal terhelt házak 16 százaléka.