Vágólapra másolva!
Az AXA pénzügyi csoport tavay 923 millió eurós adózott eredményt ért el tavaly. Ez ugyan éves összevetsében 83 százalékos csökkenést jelent, ám bőven meghaladja az elemzők 469 millió eurós várakozását.
Vágólapra másolva!

Az eredmény jelentős visszaesése elsősorban a cég a pénzügyi válság miatti leírásával magyarázható. A legnagyobb francia és az egyik legnagyobb európai biztosítási csoport ugyanis 2,6 milliárd eurós úgynevezett nem realizált veszteséget volt kénytelen elkönyvelni a zálogjoggal támogatott értékpapírok, részvények és vállalati kötvények leértékelődése, illetve fedezeti intézkedések miatt.

A Magyarországon is érdekelt AXA bevétele átlagosan 2 százalékkal 91,221 milliárd euróra csökkent. Ezen belül az életbiztosítási bevétel az év egészében 4 százalékkal, a negyedik negyedévben 8 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A vagyon- és balesetbiztosításokból származó bevétel viszont 3 százalékkal hizlalta a cég kasszáját. Ugyanakkor a vagyonkezelés 14 százalékkal kevesebb bevételt hozott tavaly, mert csökkentek a jutalékok, a kezelt vagyon 8 százalékkal nettó 28 milliárd euróra csökkent.