Reuters: kamattartást várnak az elemzők

Vágólapra másolva!
A Reuters hírügynökség által megkérdezett elemzők többsége szerint a Magyar Nemzeti Bank hétfői ülésén megszakad a november óta tartó kamatcsökkentési sorozat, de később - idén - újra folytatódik. Az új elemzői konszenzus szerint 2009-ben 3,5 százalékos lehet a gazdaság visszaesése. A héten bejelentett áfaemelés némileg megemeli a fogyasztói árindexet az elemzők szerint, de az éves átlagos infláció a következő három évben a 3 százalékos középtávú cél közelében maradhat.
Vágólapra másolva!

A február 16. és 18. közt végzett felmérésben 23 elemző közül 16 mondta azt, hogy a hétfőn következő kamatdöntő ülésen az MNB 9,5 százalékon tartja az alapkamatot. Öt elemző vár fél százalékos csökkentést, egy elemző előrejelzése 25 bázispontos vágás, egy elemző szerint azonban 1 százalékpontos emelésnek kell következnie.

November óta az MNB minden rendes havi kamatdöntő ülésén fél százalékpontot vágott vissza az októberben három százalékponttal megemelt alapkamatból, sőt egy rendkívüli fél százalékpontos kamatcsökkentésre is sor került.

A forint azonban a héten rekord szintekre gyengült az euró ellen. A régió más devizái is zuhantak, mivel erősödtek az aggodalmak a régió országainak függősége miatt a külföldi finanszírozástól és az exporttól, amely a globális válság miatt gyorsan zsugorodik.

Szünet

Az elemzők szerint a régió egyes jegybankjai, köztük az MNB a fizetőeszközök zuhanása miatt szünetet tarthatnak a kamatcsökkentésekben. Elemzők szerint a magyar jegybankot is nyugtalanítják a nagy árfolyammozgások, többek közt azért, mert a forintgyengülés nagy terheket róhat a devizahiteleket törlesztő háztartásokra.

A magyar bruttó nemzeti össztermék (GDP) az elemzők konszenzusa szerint az idén 3,5 százalékkal esik, többet, mint az egy hónapja várt 2,5 százalék, és jövőre is csak mérsékelten, 0,9 százalékkal nő. (Egy hónapja 2010-re még másfél százalékos növekedést vártak.)

Mérsékelt infláció

A gyenge növekedés és az ebből eredő alacsony belföldi kereslet mérséklőleg hat az áremelkedések ütemére és az éves átlagos infláció az elemzői konszenzus szerint a következő három évben a három százalékos MNB-kormány cél közelében maradhat.

Igaz, a tervezett áfaemelés ideiglenesen gyorsítja majd az inflációt a második félévben, amely így decemberben az elemzői konszenzus szerint 4,15 százalékot érhet el, a februárra várt 2,8 százalékkal szemben.

Egyes elemzők szerint nem kizárt, hogy ha a forint tovább gyengül, az MNB újra kamatai emelésére kényszerül. Mások szerint azonban akár még egy nagy emelés is hatástalannak bizonyulhat ha a régió fizetőeszközeit újabb eladási hullámok sujtják.

A legtöbb elemző szerint az MNB még az idén folytatja a kamatcsökkentéseket, hogy enyhítsen a recesszióba süllyedő gazdaság problémáin. A konszenzus szerint az év végére 7,5 százalékra csökkenhet az alapkamat.

Tavasszal jöhet a vágás

"A következő vágás április-májusban jöhet, lehet akár március is, de ahhoz nagyot kellene változni a világnak," mondta Németh Dávid, az ING Bank elemzője.

Bár az elemzők többsége arra számít, hogy a kamatcsökkentések az idén folytatódnak, a jövőképek közt nagyok a különbségek. Ezt az is jelzi, hogy az év végi alapkamatszintre adott előrejelzések rendkívül széles sávban, 5 és 10,5 százalék között szóródtak.

Az új elemzői konszenzus szerint Magyarország 2011-ben léphet be az euró előszobájaként emlegetett ERM-2 árfolyamrendszerbe. Lengyelország szerdán jelentette be, hogy megkezdte a csatlakozásokat az ERM-2-belépésről.