Ausztria nem rosszabb adós miattunk

Vágólapra másolva!
Ausztria lehető legjobb, "tripla ás" adósosztályzatára nem nehezedik nyomás azért, mert osztrák bankok a legnagyobb kelet-európai kölcsönzők között vannak, mondta az amerikai Moody's nemzetközi hitelminősítő Ausztria-elemzője, Alexander Kockerbeck a Reuters hírügynökségnek.
Vágólapra másolva!

Olvassa el itt a válság híreit!

Egyszersmind helytelenítette, hogy a piacok pánikszerűen reagáltak a Moody's hét elején megjelent tanulmányára, amely szerint a kelet-európai kockázat veszélyeztetheti a nyugat-európai bankok adósosztályzatait.

Arra a kérdésre, hogy Ausztria elsőrendű, "Aaa" adósosztályzatára nyomás nehezedik-e, a szakértő így felelt: - Nem. Ausztriát ellenállóképes országként tartjuk számon a mostani válság közben, és ez kifejezetten vonatkozik a bankvilágból származó kockázatra is.

A Moody's egy múlt héten megjelent tanulmányában Németországot, Ausztriát, Franciaországot és Svájcot a pénzügyi válság kiállására legjobban felkészült országok közé sorolta. Ezt követte e héten a folytatás, amelyben a Moody's elemzői azt írták, hogy a kelet-európai gazdasági helyzet romlása kérdőjelessé teheti az ott erősen érdekelt nyugati bankok adósosztályzatait.

Ettől újabb eladási lavina indult meg a felzárkózó piaci eszközökből - részvényekből, kötvényekből, valutákból -, de a nyugat-európai bankok részvényeit is megviselte a befektetők menekülése, és például az osztrák államadósság piaci biztosításidíj-ügyleteinek (CDS) árjegyzése is rekord magasságba ugrott csütörtökön, miközben a magyar vagy a lengyel CDS-árjegyzések már csökkentek. Kockerbeck azt mondta, hogy a piaci reakció nem felel meg a Moody's tanulmányaiban kifejtett álláspontnak.