Fénymásoló-kartellre csap le a GVH

Vágólapra másolva!
Összesen tizenöt fénymásoló berendezések forgalmazásával foglalkozó vállalkozás ellen indított eljárást a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A versenyhatóság gyanúja szerint a cégek kartellbe tömörülve indultak egy közbeszerzési tenderen.
Vágólapra másolva!

A Központi Szolgáltatási Főigazgatóság 2008. július 11-i dátummal közbeszerzési eljárást írt ki fénymásoló gépek szállítására. A GVH rendelkezésére álló adatok alapján alaposan feltehető, hogy a közbeszerzési kiírás első négy - gyártói - kategóriájában nyertes vállalkozások az adott kategórián belül, valamint a négy kategória között is előzetesen megállapodtak abban, hogy milyen egymáshoz közeli árszinten adják be ajánlataikat, illetve hogy mely vállalkozás mely kategóriában fog elindulni.

A rendelkezésre álló adatok szerint a közbeszerzés az EU-tagállamokban bejegyzett vállakozások számára nyitott volt, azonban a feltételezett egyzetetések és megállapodások alkalmasak lehettek arra, hogy az abban részt vevők magyarországi piaci részesedését stabilizálják és egyben gátolják új szereplők piacra való belépését.

Az előzetes bejelentés nélküli helyszíni szemle lehetőségét a GVH számára a versenytörvény biztosítja. A versenytörvény rendelkezései értelmében a helyszíni szemléhez előzetes bírósági jóváhagyás szükséges.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a nevezett vállalkozások a jogsértést elkövették. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. A törvény szerint ezen eljárásokra biztosított időtartam 180 nap, amely azonban - az ügy bonyolultságától függően - két alkalommal ugyanekkora időtartammal meghosszabbítható.