Vágólapra másolva!
Az OTP Bank romániai leánybanjának eredeti célja az 5-10 százalékos piaci részesedés elérése volt, ennek megfelelően 150-200 fiókot tervezett létrehozni Romániában. A pénzintézetmost azonban óvatosabbá vált.
Vágólapra másolva!

A bank eredetileg arra törekedett, hogy minden olyan városban működjön fiókja, amelyben legalább százezer lakos él. A minimális lakosságszámot később 50 ezerre, a magyar lakta területeken pedig tízezerre csökkentette.

Romániában azonban 2006-tól váratlanul kiélezett versenyhelyzet alakult ki. A 9,1 százalékot is elérő gazdasági növekedés által felkeltett beruházási kedv hatására minden esztendőben ezer-ezer bankfiók nyílt az országban, a bankszektorban alkalmazottak száma 35 ezerről 75 ezerre nőtt.

Emiatt újra kellett gondolni a bankfejlesztési stratégiát. A piaci részesedés 5-10 százalékosra tervezett mértékét 2-5 százalékosra csökkentette, a 105 megépült bankfiók számát nem gyarapította tovább, inkább a szolgáltatások minőségét próbálta javítani a bank - mondta a vezérigazgató.

A bank arra törekedett, hogy a szolgáltatások elérhetőek legyenek magyar nyelven is, és a lehető legtöbb erdélyi fiókjában legyen magyarul beszélő alkalmazott. Mivel kezdetben nagy volt a hiány szakképzett emberekből, a cég sok helyen maga nevelte ki menedzsereit. Az egyik kolozsvári fiók igazgatója például néhány évvel ezelőtt pénztárosként kezdte ugyanazon a helyen.

A bank a nehezebb gazdasági helyzetre költségtakarékossággal is készült: míg tavaly Romániában 24 százalékkal nőttek a nettó bérek, a banknál 7 százalékkal nőttek a bruttó bérek. A pénzintézet már tavaly novemberben elkezdte az 5 százalékos leépítést, február elejére már be is fejezte a leépítési folyamatot. A bank az első nyereséges évét zárta, és várhatóan fenn tudja tartani az idén is nyereséges működését.