Gyorsan elfogyott az olajpiac lendülete

Vágólapra másolva!
Csökkent a kőolaj ára Londonban és New Yorkban hétfőn. A piacot elsősorban nem az OPEC termeléscsökkentése befolyásolja, sokkal inkább a részvényárfolyamok zuhanása, az amerikai gazdaság gyengélkedése aggasztja.
Vágólapra másolva!

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj 90 cent gyengüléssel 40,99 dolláron fejezte be a napot Londonban áprilisra. A nyugati féltekén irányadó WTI olajfajta hordónkénti ára 1,59 dollárral 38,44 dollárra süllyedt a New York-i árupiacon (NYMEX) a pénteken kifutott legközelebbi, márciusi határidőre.

Az utóbbi hetekben szűk sávban alakult a kőolaj ára, nagyrészt csökkenő irányzattal: januárban 40-50 dollár között, e hónapban eddig 35-45 dollár között. Hétfőn eleinte ösztönzést adtak távolabbi piaci hírek, például, hogy az amerikai kormány esetleg 40 százalékig államosítja a Citigroupot. Késő délutánra azonban a részvénypiacokhoz hasonlóan a kőolajpiacból is kifogyott a lendület.

Az OPEC fokozatos termeléscsökkentése újabban viszonylag jól követi a kereslet apadását. A szeptember óta elhatározott, összesen napi 4,2 millió hordós termeléscsökkentéseknek eddig majdnem a 90 százalékát megvalósították az OPEC-országok. Ez a korábbi világkínálatnak közel 5 százaléka, és rekord betartási arány a szervezet történetében. Az exportőr szervezet további csökkentéseket sem zár ki, legközelebb jövő hónap elején. Csakhogy más oldalról a világgazdasági fejlemények, adatok minduntalan megerősítik a gyenge kilátásokat.

Az amerikai energiaügyi minisztérium és a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) legújabb jóslata egyformán napi 84,7 millió hordós átlagra teszi a világ idén várható kőolajfogyasztását. Az amerikai minisztérium szerint az idei fogyasztás 1,4 százalékkal, az IEA szerint 1,1 százalékkal lesz kisebb a tavalyinál, a tavalyi, 0,3 százalékos fogyasztáscsökkenés után.

Mindketten a fogyasztás nagyobb csökkenését valószínűsítik, mint amit januárban jeleztek, éspedig a gazdasági kilátások romlása miatt. Az amerikai minisztérium a januári becslését 0,6 százalékos világgazdasági növekedés feltételezésére, az új, februári becslését 0,1 százalékos világgazdasági recesszió kilátására alapozta. Az IEA az előző becsléshez 1,2 százalékos világgazdasági növekedési átlagból indult ki, az új becslését az IMF január végi előrejelzésében szerepelt, 0,5 százalékos növekedési világátlag kilátására alapozta.

Szakértők szerint évi 2 százalékos GDP-növekedési világátlag alatt a kőolaj ára még 70 dollárt sem igen érhet el, hacsak nem épül rá politikai felár. Az utóbbi időben azonban a politikai felárak is csökkentek.