Jól megy a lakástakarék-üzlet

Vágólapra másolva!
Töretlen a lakosság bizalma a lakás-takarékpénztári konstrukció iránt, a megtakarítási képesség csökkenése ellenére is, amit a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. tavalyi teljesítménye is tükröz: adózott eredményük 46,5 százalékkal 1 milliárd forint fölé nőtt - ismertette Gergely Károly, a társaság elnök-vezérigazgatója kedden sajtótájékoztatón.
Vágólapra másolva!

A betéttel rendelkező ügyfelek száma 535 ezerről 577 ezerre bővült, az idén a várakozások szerint meghaladja a 600 ezret. A betétállomány 36,5 milliárd forinttal, 28,2 százalékkal 165 milliárd forint fölé emelkedett, az és azzal számolnak, hogy 2009-ben 196-197 milliárd forintot érhet el. A kiutalások összege év végére 171 milliárd forint fölé nőtt, a lakás-takarék szerződések állománya pedig meghaladta az 1100 milliárd forintot.

Gergely Károly arra számít, hogy az öngondoskodás hosszú távon erősödni fog, így a lakás-takarékpénztári (ltp) konstrukciók piaca is tovább bővül. Emlékeztetett rá: jelenleg a legkedvezőbb hitelt kínálják forint alapon, fix, 3,9 százalékos kamattal, 5,1-5,2 százalékos teljes hiteldíj mutatóval (thm).

A betétesek megtakarításait állami támogatás növeli, ráadásul a betétek kamatadó mentességet élveznek, és a szerződések sem módosíthatók szabadon. Tavaly a Fundamenta ügyfeleinek számláját 12 milliárd forint állami támogatás gazdagította - ismertette. A megtakarítások biztonságban vannak, hiszen az ltp nem fektetheti azokat részvényekbe, csak állampapírba.

A portfolió esetleges romlása nem lesz jelentős a Fundamenta várakozási szerint, elsősorban a fix kamatnak és a forintalapú hiteleknek köszönhetően. A szerződések 12 százaléka - néhány ezer darab - ugyan devizahitelhez kapcsolódik, ám itt sem érezhető jelentős romlás, eddig összesen mintegy 50 ügyfél jelezte, hogy törlesztési problémája lenne.

Az ltp-nél az állampapírok állománya egy év alatt 27,7 százalékkal 144 milliárd forint fölé emelkedett tavaly. Az üzemi eredmény 178,7 százalékkal emelkedett, elérte 2,64 milliárd forintot, a IV. negyedévet is pozitív eredménnyel zárták. A társaság ROE mutatója 6 százalékponttal javult 21,4 százalékra. A Fundamenta piaci részesedése - az OTP-vel kétszereplős piacon - a szerződéses összeg alapján 65 százalék. A lakáskassza tavaly saját hitelein túl, 67,2 milliárd forint jelzáloghitelt közvetített, így piaci részesedése a lakáshitelezés területén 8,56 százalékot ért el.