Kaczynski nem lelkesül az euróbevezetésért

Vágólapra másolva!
Nem reális Lengyelország számára, hogy 2012-ben, vagy 2013-ban csatlakozzon az euróövezethez - vélte a lengyel államfő. A Gazeta Wyborcza című napilapnak Lech Kaczynski azt mondta, nem lelkesül aziránt, hogy Lengyelország feladja saját monetáris politikáját, különösen a mostani gazdasági válság idején.
Vágólapra másolva!

Az elnök jelezte, hogy ellenzi az euró bevezetésének előszobájaként tartott ERM-2 árfolyam-mechanizmusba történő gyors belépést, amit a kormány az idei év közepére tervez. Az államfő szerint "a válság idején az ERM-2-ben való tartózkodás azt eredményezheti, hogy vagy ki kell abból lépni, vagy elveszne az ország devizatartalékának jelentős része".

A kormány azt tervezi, hogy Lengyelország 2012-ben belép az euróövezetbe. Az ERM-2-ben a nemzeti valutát az euróhoz kötik az EU pénzügyi hatóságaival egyeztetett sávközéppel, amelytől az árfolyamváltozások bármelyik irányba csak 15-15 százalékkal térhetnek el. Lengyelországban a kormány és nem az államfő dönt arról, hogy mikor vezessék be az eurót.

Lech Kaczynski szerint az ERM-2-be történő belépés miatt komoly megszigorításokat kellene bevezetni fiskális és a monetáris téren, hogy sikerüljön eleget tenni az EU maastrichti követelményeinek olyan területeken, mint infláció és az államháztartási hiány.

Ludwik Kotecki pénzügyminiszter-helyettes hétfőn, ugyancsak a Gazeta Wyborcza című lapnak azt nyilatkozta, hogy Lengyelország áprilisban vagy májusban hozza meg a végső döntést arról, mikor lép be az ERM-2 árfolyam-mechanizmusba, és a piaci árfolyamnál mindenképpen jobb szinten kötik majd a zlotyit az euróhoz. Azt mondta, hogy a lengyel kormány már tanácskozik a kérdésről a Lengyel Nemzeti Bank pénzügypolitikai bizottságával, valamint az Európai Bizottsággal és az Európai Központi Bankkal (EKB).

Később a TVN CNBC tévének nyilatkozva azt közölte, hogy az EU-beli illetékesekkel csak nemhivatalos megbeszélések folynak, a konkrét tárgyalások majd egy-két héten belül kezdődnek meg.

Az is elmondta tévényilatkozatában, hogy az ERM-2-be olyan árfolyamon viszik majd be a lengyel valutát, amely "arany középút lesz, kompromisszum az akkori piaci árfolyam és az egyensúlyi árfolyam között".

Donald Tusk lengyel miniszterelnök vezető tanácsadója, Slawomir Nowak kedden kijelentette: az EU láthatólag nem sieti el, hogy Lengyelországot az eurózónában lássa. "Nem lelkesednek a másik oldalon(az EU-ban), hogy Lengyelországot befogadják az eurózónába ...Ez nem örömünnep a számukra" - mondta Nowak kedden egy lengyel rádiónak nyilatkozva -, utalva azokra a feszültségekre, amivel az övezet szembekerült a válság miatt.

A lengyel pénzügyminisztérium számítása szerint a gazdaság tényleges erejét kifejező egyensúlyi árfolyam 3,70-4,10 zlotyi/euró között van. Az euró kedden reggel 4,660 zlotyn állt, ami 0,45 százalékos euró erősödés a hétfő késő esti szinthez képest. Az államfő megjegyzése után a zloty tovább, 4,6737/euró gyengült. A múlt héten az euró 5 zloty közelében is járt.