MNB-alelnök: Piaci túlreakció a forint leértékelődése

Vágólapra másolva!
Piaci túlreakció volt a forint leértékelődése, amelyet a gazdaság hosszabb távon korrigálni fog - mondta Karvalits Ferenc, az MNB alelnöke az MTI-nek Szekszárdon, ahol a Magyar Vállalkozói Szalon vendégeként a gazdasági válság makrogazdasági kihívásairól tartott előadást.
Vágólapra másolva!

A jegybank alelnöke kifejtette: ha a magyar gazdaság hosszabb távon egészségesebb pályára áll, a forint árfolyama korrigálni fog. Ez azonban - szavai szerint - nem feltétlenül jelenti azt, hogy ugyanarra a korábban tapasztalt árfolyamszintre tér vissza. Mind az árfolyam elmozdulása, mind az árfolyam ingadozása komoly kihívást jelent a gazdaság szereplői számára, akik bizonyos kockázatkezelő eszközökkel rendelkeznek, de ezek költségekkel járnak.

Az volna a kívánatos, hogy hosszabb távon egy stabilabb árfolyampálya alakuljon ki, ugyanakkor egy kicsi, nyitott gazdaság számára az árfolyam lebegése megfelelő keretet ad arra, hogy a külső gazdasági sokkokhoz alkalmazkodjon - jelentette ki. A közép-kelet-európai jegybankelnökök hétfői, a valutaárfolyamok védelmében tett egységes fellépésével kapcsolatban úgy vélte, hosszabb idő dönti el, hogy mennyire volt sikeres egy ilyen típusú beavatkozás.

Nem lehet pusztán verbálisan menedzselni az árfolyamot - fogalmazott az MNB-alelnök. A megfelelő kamatlépéseket is meg kell tennie a jegybanknak - tette hozzá. Emlékeztetett arra, hogy a korábbi csökkentő lépéseket követően a monetáris tanács úgy döntött, nem folytatja a csökkentéssorozatot, mert a régióval szemben megfogalmazódó kételyek kockázati sokkot eredményezhetnek, amelyek lassabb haladásra késztettek.

"Arra számítunk, hogy az árfolyam stabilizálódásával, a negatív percepció csendesülésével tudjuk újra végig gondolni, hogyan haladjunk tovább" - mondta az MTI-nek Karvalits Ferenc, elhárítva az árfolyamcélra vonatkozó kérdéseket.