Nem spórol az osztalékon a vegyipari óriás

Vágólapra másolva!
A világ legnagyobb forgalmú vegyipari csoportja, a német BASF veszteséget szenvedett a tavalyi utolsó negyedévben, és az idei kilátásokat is borúsan ítéli meg, ennek ellenére változatlan osztalékot fizet.
Vágólapra másolva!

A múlt utolsó negyedében 313 millió eurós veszteséget termelt a BASF, az előző év azonos időszakában feljegyzett 793 millió eurós eredménnyel szemben. A világ legnagyobb forgalmú vegyipari társasága a csütörtökön publikált gyorsjelentéshez fűzött kommentárban a kereslet vártnál is nagyobb csökkenésével magyarázta a tetemes mínuszt.

A utolsó három hónapban mutatott rendkívül gyenge teljesítmény miatt a vállalat 2008-as összesített eredménye 28 százalékkal 2,91 milliárd euróra olvadt. Az árbevétel azonban az előző évhez képest 7,5 százalékkal 62,3 milliárd euróra gyarapodott.

A csökkenő eredmény ellenére a társaság vezetése ugyanannyi osztalékot fizetne az eredményből, mint egy évvel korábban. Ha a közgyűlés rábólint az előterjesztésre, akkor a BASF tulajdonosai részvényenként 1,95 eurót tehetnek zsebre.