Vágólapra másolva!
Több piaci szereplő arra vár, hogy a magyar költségvetésben az eddigieknél jelentősebb kiadáscsökkentést jelentsen be a kormány. Szakértők szerint ezzel elkerülhető lenne, hogy a Moody's leminősítse Magyarországot. Egyes hírek alapján ugyanis a hitelminősítő erre készül.
Vágólapra másolva!

A Moody's hitelminősítő illetékesei rendes látogatást tesznek Magyarországon, hogy informálódjanak azokról az intézkedésekről, melyeket a kormány a hónap elején jelentett be. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök pedig a jövő kedden találkozik Londonban befektetőkkel, a tanácskozáson egyébként jelen lesznek hitelminősítők képviselői is.

Néhány hírügynökség azt gyanítja, hogy a Moody's esetleg lerontja Magyarország jelenlegi A3-as hitelbesorolását. Ezt
a minősítést tavaly novemberben kapta az ország, amikor a korábbi A2-ről rontotta le a cég. A hónap elején a Moody's még azt mondta, megfelelőnek tartja Magyarország A3-as hitelminősítését, a kilátások azonban számos kockázatot rejtenek. Korábban a Nemzetközi Valutaalap illetékesei pedig jelezték, a legutóbb bevezetett intézkedésekkel és a további tervekkel jó úton jár Magyarország.

Néhány piaci szereplő arra vár, hogy nagyobb vágásra kerüljön sor a költségvetésben - -derül az Erste piaci kommentárjából, a bank befektetési szakemberei azzal számolnak, hogy az eddigieknél nagyobb költségvetési kiadás-csökkentésre kerül majd sor, és a hitelminősítés nem változik.

A hitelminősítők közül jelenleg egyébként a Moody's Magyarországra vonatkozó minősítése a legjobb, igaz az A3 osztályzat negatív kilátással szerepel, ami az esetleges leminősítést feltételezi. A másik két fontosabb hitelminősítő, az Standard & Poor's és a Fitch Ratings egyaránt BBB kategóriába tartja Magyarországot, előbbinél negatív, utóbbinál stabil kilátás van érvényben.