Vágólapra másolva!
Egyelőre nem érződik a válság hatása a diákhitelt igénylőknél: a kötelezően előírt törlesztőrészleteknek csaknem kétszeresét fizették be a hallgatók 2008-ban - közölte Őri András, a Diákhitel Központ kommunikációs igazgatója az első gyorsadatok alapján pénteken az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

A Diákhitel Központ Tájékoztatása szerint a 2008-as évben 7,9 milliárd forint kötelező törlesztőrészlet befizetését írták elő az ügyfeleknek. Ezzel szemben 14,5 milliárd forint érkezett be a törlesztési számlára.

Őri András hozzátette: ez az arány ugyanakkor nem kuriózum, hiszen az a törlesztési lehetőség 2003-as bevezetése óta folyamatosan fennáll. A 2009-es évben ez a tendencia eddig nem változott, sőt kismértékben nőtt is a többletbefizetés javára - írta Őri András közleményében. A konstrukció indulása óta több mint 265 ezren igényeltek diákhitelt..

Az MSZP-s Töürök Zsolt felvetette, hogy a hallgatóknak nettó, nem pedig ruttó bérük 6 százalékával kellene törleszteni a hitelt. Őri András szerint azonban a diákhitellel kapcsolatban nem érdemes elhamarkodott lépéseket tenni, a rendszer ugyanis rendkívül bonyolult. Minden lehetséges változtatás hatásait alaposan meg kell vizsgálni, és csak ezután célszerű bármilyen módosítás.