Vágólapra másolva!
Újabb gigaveszteséget produkált az amerikai Citigroup: a 9,6 milliárd dolláros negyedéves adózás előtti veszteség és az amerikai államosítási terv következtében a bank részvényeinek árfolyama közel 40 százalékkal 1,5 dollárra esett - írja a Marketwatch.
Vágólapra másolva!

Azt már tegnap este is tudni lehetett, hogy Barack Obama mentőcsomagjából jelentős részesedéshez jut a Citigroup, azonban a terv készítői valószínűleg azzal is tisztában voltak, hogy a bank nagy bajban van.

A Citinél hétfőn a pénzintézet 25 százalékának államosítását javasolták, ám a péntekre nőtt a tét. Az amerikai állam végül 36 százalékos tulajdonrészt szerez a bankban, mégpedig olya módon, hogy a Citigroup elsőbbségi részvényeiért cserébe újabb részvényeket bocsát ki. A tranzakció keretében 27,5 milliárd dollár értékű részvényt váltanak át, messze a piaci ár fölött, darabját 3,25 dollárért.

A piac nagyon nem örül a hírnek, a Citigroup árfolyama az amerikai nyitás előtt közel 40 százalékos mínuszban volt, ami 1,5 dolláros jegyzést jelent.