Vágólapra másolva!
Újabb adatok igazolták pénteken, hogy Japánban mélyül a recesszió: az ipari termelés ismét rekord ütemben csökkent, a lakossági fogyasztás visszaesett, defláció fenyeget.
Vágólapra másolva!

A válság híreit itt olvashatja el!

A japán ipar termelése januárban 10 százalékkal csökkent decemberhez képest, a pénteken megjelent hivatalos statisztika szerint. Ez az ütem új negatív rekord az 1953 óta vezetett statisztika történetében. Januárban harmadik hónapja csökkent a termelés új és új rekord ütemben. Az elemzők 10,1 százalékos visszaesést vártak januárról.

Januárban Japánban mint a tizenkét havi infláció, mind a maginfláció megszűnt: az árak átlag szintjén ugyanott tartottak, mind egy évvel azelőtt, közölték szintén pénteken Tokióban. Az elemzők 0,1 százalékos tizenkét havi maginflációra számítottak. Decemberben 0,4 százalékos, novemberben 1,0 százalékos volt a tizenkét havi infláció Japánban.

A kiskereskedelmi forgalom 2,4 százalékkal, a lakossági kiadások 5,9 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól. Az elemzők csak 5,5 százalékos csökkenést jósoltak a lakossági költekezésben.

Közben a hivatalosan jegyzett munkanélküliség 4,1 százalékra csökkent a decemberi 4,3 százalékról, azonban az új állásajánlatok száma 18,4 százalékkal kevesebb volt a tavaly januárinál, ami arra utal, hogy a munkanélküliség azért csökken a hivatalos statisztikában, mert mind többen reményt vesztve felhagynak az álláskereséssel.

A Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő csütörtökön megjelent elemzése szerint Japánra a második világháború óta a legsúlyosabb recesszió várhat. A hitelminősítő számítása szerint Japán hazai összterméke (GDP) 4 százalékkal csökken idén. Ez kétszer akkora veszteség, mint az előző rekord 2 százalékos visszaesés 1998-ban, amikor az ázsiai válság elérte a japán gazdaságot is. Tavaly a negyedik negyedben 3,3 százalékkal csökkent a GDP az előző három hónaphoz képest.

Az S&P szerint drámai mértékben romlanak az üzleti lehetőségek a japán vállalatok számára a kereslet visszaesése miatt, ezért az exportra termelő cégek többsége veszteségre számít a márciussal végződő pénzügyi évben. Olyan nagy vállalatok is felkerülnek a vesztesek listájára, mint a Toyota vagy az elektronikai cikkeket gyártó Sharp, amelyek eddig nem ismerték a veszteség fogalmát.

E héten hozták nyilvánosságra azt is, hogy soha nem látott mértékben zuhant, 45,7 százalékkal kisebb volt a japán export idén januárban, mint tavaly januárban, és a japán gazdaságot nagy mértékben tápláló, többlethez szokott külkereskedelem hiánya, 952,6 milliárd jen, 1980 óta a legnagyobb volt az év első hónapjában.

A legjobban az autók kivitele esett vissza, 69 százalékkal, de csökkent az elektronikai és egyéb cikkek exportja is a fogyasztói kiadások nemzetközi mérséklődése miatt.

A japán termékek fő piacán, az Egyesült Államokban volt a legnagyobb a visszaesés, 53 százalék. Az Európai Unióba és Ázsiába irányuló export 47-47 százalékkal csökkent, Kínába 45 százalékkal szállítottak kevesebbet a japán cégek idén januárban.