Vágólapra másolva!
Élesen bírálta a bankokat, egyúttal értékalapú szabályozást ígért a jövőre nézvést Gordon Brown brit miniszterelnök. Olyan piacokat kell szerinte kialakítani, amelyek ügyelnek az emberek pénzére, nem pedig spekulálnak vele.
Vágólapra másolva!

A "morális értékeket szem elől tévesztő" eddigi banki működési gyakorlatnak globális ellenőrzési rendszerrel kell véget vetni - mondta rendkívül éles hangvételű szombati beszédében a brit miniszterelnök. Gordon Brown a kormányzó Munkáspárt tisztségviselőinek bristoli konferenciáján a világtörténelem eddigi legnagyobb bankrendszerbeli összeomlásának nevezte a mostani pénzügyi válságot.

Ebben a helyzetben most nem kevesebb a feladat, mint a pénzügyi rendszer tönkrement elemeinek újjáépítése, utána pedig olyan gazdasági környezet kialakítása, amelyben a bankok "nem saját magukat, hanem a lakosságot szolgálják" - fogalmazott a kormányfő.

Brown szerint az alapvető társadalmi értékeknek a gazdaság egészében, így a bankrendszerben is érvényesülniük kell, ez alól egyetlen bank sem kereshet kibúvót. Angol-francia szójátékot használva azt mondta: néhányan úgy gondolták, hogy a "fair" magatartást fel kell áldozni a "laissez-faire" érdekében, vagyis a tisztességes banki eljárást háttérbe szoríthatja a szabadjára engedett üzlet.

A szabályok nélküli világ azonban értékek nélküli világ, ezért eljött az ideje annak, hogy minden ország új szabályokat dolgozzon ki a bankok számára. A pénzintézetek által űzött üzleti gyakorlat most feltárt bizonyos elemei nemhogy elfogadhatatlanok, de egyenesen védhetetlenek, és ezeket az elemeket haladéktalanul fel kell számolni - fogalmazott a brit miniszterelnök.

Hozzátette: a kormány vizsgálja annak jogi lehetőségét, hogy megvonja a csődbe vitt bankok azon egykori vezetőinek nyugdíját, akik "túl sokat kaptak". A felvetés időzítés nem véletlen: Sir Fred Goodwin, a Royal Bank of Scotland volt vezérigazgatójának nyugdíjügye nemrég belpolitikai botránnyá fajult.

Az RBS, amely a teljes összeomlását megelőzni hivatott költségvetési tőkepótlások révén 68 százalékos állami tulajdonban van, a héten az egyetemes brit gazdaságtörténet legnagyobb vállalati veszteségét jelentette be, közölve: tavalyi pénzügyi évét 24,1 milliárd font mínusszal zárta.

Ehhez képest az alig 50 éves Sir Fred, aki már tavaly távozott a bank éléről, olyan nyugdíj-megállapodást kötött, amelynek alapján élete végéig évi 693 ezer font (több mint 200 millió forint) nyugellátásban részesül. Gordon Brown többször is személyesen felszólította a volt bankvezetőt arra, hogy mondjon le nyugdíjáról, Sir Fred azonban közölte, hogy erre nem hajlandó.

Szombati beszédében Brown kijelentette: a pénzügyi rendszer megtisztítása azt jelenti, hogy a piacok "ügyelnek az emberek pénzére, és nem spekulálnak azzal". Emellett fel kell számolni azt a rövid távú banki prémiumkultúrát, amelynek semmi köze a hosszú távú sikerhez - hangoztatta a kormányfő.

A cél az, hogy ne legyen búvóhelye "a különleges befektetési szerveződéseknek", a fedezeti alapoknak, és ne legyenek adóparadicsomok - mondta a brit politikus. Emlékeztetett rá, hogy a válság 100 millió embert döntött szegénységbe világszerte.