A Moody's Magyarországot leminősítő döntésének nincs reális alapja - mondta egy reggeli televíziós műsorban Veres János pénzügyminiszter, aki szerint az év közepén lehet kijelölni az euró bevezetés céldátumát.

A közszolgálati televízió Nap-kelte című műsorában Veres János kifejtette: az elmúlt két hétben bejelentett program, amelyet szakértőkkel, társadalmi partnerekkel egyeztet még a kormány, olyan makrogazdasági keretet teremthet, ami belátható időn belül az eurózónába vezeti Magyarországot. Az euró bevezetés céldátumát az év közepén, szeptember végén lehet kijelölni - rögzítette a pénzügyminiszter.

Az euró előszobájába, az ERM-2-be való belépéskor rögzített árfolyam, amelytől plusz-mínusz 15 százalékkal lenghet ki a forint, nem feltétlenül azonos azzal az árfolyammal, amely később az euró bevezetéskor lesz meghatározva - mondta a pénzügyminiszter. Az átmeneti időszak éppen arra szolgál, hogy kialakuljon az a piaci árfolyam, amelyen aztán csatlakozik az ország az euró övezethez - tette hozzá.

Mindehhez persze az kell, hogy a kormány programjához meg lehessen szerezni a parlamenti többséget - magyarázta a pénzügyminiszter, hozzátéve, hogy a program biztosíthatja hosszabb távon is az államháztartás alacsony hiányát és a célon belül tartott inflációt.

A Reformszövetség által összeállított, radikálisabb adó és járulékcsökkentéssel összekapcsolt kiadáscsökkentési program kérdése, hogy lehet-e hozzá parlamenti és társadalmi támogatást szerezni - vetette fel Veres János, aki pénzügyminiszterként a gazdaság és a társadalom területén a legmélyrehatóbb strukturális, szerkezeti reform híve.

A kormány nyitott a Reformszövetség javaslatai iránt, ugyanakkor "a Reformszövetség kiadáscsökkentési javaslatai nem megalapozottak" - jelezte a pénzügyi tárca vezetője.

"Az eurócsatlakozás kapcsán, a jelenlegi világgazdasági válság miatt a magyar kormány határozott szándéka, hogy Brüsszelben felveti az euróhoz való csatlakozás szabályrendszerének rugalmasabb alkalmazását" - fogalmazott a pénzügyminiszter, aki szerint egy ilyen döntés után például nem szükséges egy országnak két évet eltölteni az ERM-2 rendszerben.

"Nem arról van szó, hogy a magyar kormány a maastrichti kritériumok megváltoztatását, azok fellazítását kezdeményezi, hanem arról, hogy a csatlakozási folyamat gyorsítását javasoljuk" - rögzítette a magyar álláspontot Veres János. Véleménye szerint az eurózóna stabilitásához is hozzájárulhat az, ha gyorsan tudnak csatlakozni azok az országok, amelyek jelenleg az Európai Unión belül, de a zónán kívül vannak.