Vágólapra másolva!
Az év utolsó hónapjaira kibontakozó erőteljes globális járműipari recesszió ellenére a győri Rába Csoport 2008-ban éves szinten 58,7 milliárd forint árbevételt ért el, ami enyhe bővülést jelent a 2007. évi 58,2 milliárd forinthoz képest. Az EBITDA értéke 9,7 milliárd, az üzemi eredmény értéke 6,8 milliárd forint lett.
Vágólapra másolva!

A járműipart sújtó recesszió a jelentős hatékonysági tartalékokkal rendelkező társaságot felkészülten érte. Az utolsó negyedév óta a Rába - az elsők között a járműiparban - erőforrásait folyamatosan és rugalmasan a megváltozott iparági környezethez igazítja.

A járműipar gazdasági visszaesése a Rába stratégiai célpiacain eltérő módon jelentkezett: Az amerikai tehergépjármű-piacot egész évben érezhető, mintegy 15 százalékos visszaesés jellemezte, aminek hatását a mezőgazdasági haszonjárművek piaci keresletének szinten maradása enyhítette.

Futóművek vitték a céget

A Rába - elsősorban a speciális futóművek eladásának növelésével - ezen a piacon 31,2 százalékkal, 108,5 millió dollárra növelte bevételeit 2007-hez képest. Az Európai Unióban, ahol főként az utolsó negyedévben lehetett érzékelni a megrendelések visszaesését, éves szinten 9,7 százalékos növekedés mellett 52,1 millió eurós forgalmat ért el a cégcsoport.

A FÁK-országokba irányuló export ugyanakkor 27,5 millióról 17,4 millió euróra esett, ami elsősorban az orosz buszpiac jelentős általános visszaesésére vezethető vissza. A belföldi árbevétel 21,6 milliárd forint volt, ami 6,1 százalékkal marad el a 2007-es 23 milliárd forintos értéktől.

Az általános piaci feltételek 2008-ban is negatívan befolyásolták a költségek alakulását: alapanyagárak éve szinten több mint 20, az energiaárak mintegy 15 százalékkal emelkedtek. Az árbevételének közel kétharmadát exportból szerző Rába számára éves szinten még nem jelentkeztek a forintárfolyam év végi jelentős gyengülésének hatásai sem: az euró átlagárfolyama nem változott, miközben a dollár átlagosan 6,3 százalékkal ért kevesebbet forintban, mint 2007-ben.

A társaság aktuális eredményszámait két jelentős átértékelés is alapvetően befolyásolta: az operációs stratégia végrehajtásával szabaddá vált és értékesítésre szánt mintegy 41 hektár nagyságú belvárosi ingatlan - könyvvizsgálói oldalról szorgalmazott - valós értéken történő kimutatása, illetve a származékos ügyleteken keletkezett, nem realizált veszteség. Ezek negatív eredőjének hatására az adózás előtti eredmény csupán 349 millió forintot tett ki (a fenti hatásoktól megtisztított érték 1450 millió forint), így a társaság enyhe mínuszban, -393 millió forint nettó veszteséggel zárta az évet.

Korábban kezdték a felkészülést

Továbbra is őrzi üzemi nyereségességét a Rába mindhárom üzletága. Az árbevételt tekintve a Futómű, illetve a Jármű üzletág is képes volt minimális növekedést elérni, miközben az Alkatrész üzletág a személyautó-gyártás utolsó negyedévben tapasztalt zuhanása miatt éves szinten 3 százalékos visszaeséssel zárta a 2007-es évet.

A Rába működési stabilitásának biztosítása érdekében már 2008 utolsó negyedévében hozzáigazította működését a kedvezőtlenebbé váló piaci viszonyokhoz. Gördülő tervezése révén folyamatosan a várható piaci igényekhez igazítja erőforrásait. Rövidített munkahét bevezetésével biztosította, hogy a társaság megőrizze jól képzett szakembereit.

E tudásbázis megtartása, a stratégiai partnerek megőrzése, az aktív üzletfejlesztés folytatása, illetve a kulcstevékenységek modernizációjának megkezdése arra is alkalmassá teszi a Rábát, hogy a recessziót követő fellendülés kezdetekor képes legyen jelenlegi piaci részesedéseinek növelésére is.

"Az elmúlt években lezajlott hatékonyságjavító intézkedések hatására a gazdasági válsággal ma egy stabil, rugalmas, tartalékokkal rendelkező Rába néz szembe." - jelentette ki Pintér István, a Rába elnök-vezérigazgatója. "Bár az előttünk álló év nagy részében várhatóan kedvezőtlen piaci és gazdasági körülmények között, csökkenő rendelésállomány mellett kell működnünk, a cégcsoport célja az üzemi nyereségesség fenntartása 2009-ben is."