Csődben az orosz milliárdos könyvesboltlánca

Vágólapra másolva!
Az egyik leggazdagabb orosz milliárdos, az alumíniumiparban meggazdagodott Oleg Gyeripaszka Bookberry nevű cége csődbe ment - jelentette a Bloomberg hírügynökség. Az orosz könyvesboltláncot üzemeltető cég 50 millió rubeles (1,38 millió dolláros) beszállítói tartozásokkal küszködik.
Vágólapra másolva!

A Bookberrynek 13 üzlete van, és Moszkvában kérte a csődeljárás megindítását. Minderről Szvetlana Boldireva, a Russian-Asian Investment Co. szóvivője számolt be. (Ez utóbbi cégen keresztül birtokolja Gyeripaszka a könyvkereskedő vállalatot.)

A Bookberry teljes adósságállománya 500 millió rubel, azaz 13,8 millió dollár az orosz gazdasági sajtó értesülései szerint. Boldireva ezt az információt nem kommentálta.

Gyeripaszka korábban a leggazdagabb orosznak számított, ám jelenleg csak a nyolcadik a ranglistán. Az orosz üzletember a válságban 35 milliárd dollárt vesztett, és vagyona 4,9 milliárd dollárra csökkent, legalábbis a Finansz magazin és a Bloomberg szerint. Ő volt az első az orosz milliárdosok közül, aki kénytelen volt bizonyos vagyontárgyait átadni a bankoknak, amikor tavaly a hitelválság kibontakozott, és Oroszország a recesszió szélére került hosszú évek megszakítás nélküli növekedése után.

A Kommerszant című orosz gazdasági lap szerint a Bookberry üzletei helyén hamarosan egy másik Gyeripaszka-cég, a Sztolica (Stolitsa) nyithat könyvesboltokat.